Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPREPAŠĆUJUĆA STATISTIKA

Sve više mladih alkoholičara u Srbiji!

Autor: Beta | 21.11.2013 - 14:09:00h | Komentara: 0

Više od 80 odsto mladih do svoje 17. godine je probalo alkohol i redovno ga konzumira, najčešće prilikom izlazaka vikendom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada.

piće alkohol

Istraživanje je rađeno na osnovu analize podataka 300 zavisnika - narkomana, alkoholičara, kockara, koji su se u prethodne tri godine lečili u toj bolnici.
U saopštenju Agencija za društveno odgovorno poslovanje (CSR), koja je predstavila rezultate istraživanja, navodi se da mladi koji konzumiraju alkohol "predstavljaju inkubator razvoja problema alkoholizma u budućnosti".
Istraživanje je pokazalo da porastu broja mladih alkoholičara doprinosi i "blagonaklon" stav društva prema alkoholu, što dokazuje činjenica da je većina njih prvi kontakt sa alkoholom imala u svojoj porodici, kao i neprimenjivanje zakona kojim se maloletnicima zabranjuje prodaja alkoholnih pića.
Analizom podataka je utvrđeno i da prosečan narkoman u Srbiji ima 30 godina, da je neoženjen i nezaposlen, kao i da se sve kasnije odlučuje da potraži stručnu pomoć, što borbu sa zavisnošću čini neizvesnijom i težom.
Kao poseban problem su izdvojeni, takozvani "nevidljivi pacijenti".
To su mlade osobe, koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance svrstane u "lake droge" (marihuana, spid, ekstazi) i koje ne traže stručnu pomoć, pošto sebe i ne smatraju zavisnicima.
Za razliku od narkomana, koji odlažu lečenje, analiza je pokazala ubrzan porast kockara koji su prvi put zatražili pomoć.
Prosečan kockar u Srbiji ima 28 godina, završio je srednju školu, neoženjen je i nezaposlen, najčešće igra rulet, a potom ide u kladionicu i na "aparate".
Bolestima zavisnosti su skloniji muškarci, što pokazuju podaci da su svi patološki kockari muškog pola, tek svaki osmi narkoman je ženskog pola, a od alkoholičara, svaki treći je ženskog pola.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP