Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRIZA

Sve više pušača
u Srbiji "rola"!

Autor: Tanjug | 20.10.2012 - 11:25:00h | Komentara: 1

Poskupljenje cigareta mnoge strastvene pušače u Srbiji nateralo je da pređu na rezani duvan sa kojim je pakla, prema računici prodavaca, i trostruko jeftinija.

Duvan se na pijacama u Srbiji, zavisno od kvaliteta i jačine, može kupiti po ceni od 1.200 do 4.000 dinara po kilogramu, a prodavci i kupci, kojih je sve više, izračunali su da pakla, uz trošak za papiriće sa filterom, košta - između 60 i 140 dinara.

Motanje duvana se isplati!

Motanje duvana se isplati! | Foto: Shutterstock

Prodavci navode da prodaja dobro ide, a proizvođači duvana upozoravaju na postojanje crnog tržišta i ističu da cigarete koje su u legalnim tokovima, na koje se plaćaju Porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize moraju biti skuplje od duvana za motanje.
Kilogram rezanog duvana dovoljan je za tri boksa, a kako kažu prodavci "uz mekše motanje" i za četiri.
U medjuvremenu su se pored klasične rizle za papiriće na tržištu, pojavili i papirići sa filterom koji se jednostavno pune, a za dvesta komada "običnih" treba izdvojiti 200 dinara.
Elegantnije, potpuno bele i crne "presvlake" za cigarete su nešto skuplje, za 100, odnosno 200 dinara.

Pijačnim duvanom do uštede!

Pijačnim duvanom do uštede! | Foto: Dušan Milenković

Mašinica za ručno zavijanje koja košta izmedju 300 i 800 dinara predstvalja jednokratni trošak, a pravljenje cigareta ovom "tehnologijom" traje, kako navode prodavci, manje od pola minuta.
Računica u koju se uključe troškovi za duvan i papiriće, potvrđuje da boks “uradi sam” cigareta staje od 500 do 1.500 dinara.
Predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Đorđe Radojčić ne dovodi u pitanje kvalitet duvana za motanje i ističe da, ako je proizveden u Srbiji, ne bi trebalo da se razlikuje od onoga koji se nalazi u cigaretama.

Srbija poštuje propise!

"U proizvodnji duvana u Srbiji se poštuje sva agrotehnika i dobra proizvođačka praksa. Kupci nemaju rizika da kupe loš duvan, ukoliko je proizveden u Srbiji", naveo je Radojčić u izjavi Tanjugu.
Radojčić je, medjutim, upozorio da na crnom tržištu završe mnogo ozbiljnije količine duvana nego što se predpostavlja.
"Količine koje se kupuju na crno od proizvodjača duvana su značajne i dostižu verovatno i stotine tona, što nije malo", naveo je Radojčić.
Zbog toga, po Radojčiću, najviše gubi država, jer se izbegava obaveza plaćanja poreza na dodatu vrednost i akciza, a pomalo i fabrike cigareta jer se, bez sumnje, smanjuje njihovo tržište.
"Pravi se i loša usluga proizvodjačima duvana", ocenio je Radojčić i dodao da se dešava da ljudi "potrče za velikim novcima", ne ispoštuju ranije sklopljene ugovore i ugroze saradnju sa organizatorima proizvodnje.
Prema Radojčiću, "to će biti problem, posebno imajući u vidu da Srbija već uvozi duvan."

Problem crno tržište

Radojčić je dodao da je najgore što deo duvana sa crnog tržišta završava i u susednim držvama - Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
"Imamo čak i primedbe da zbog toga što ne kontrolišemo adekvatno prodaju duvana generišmo crno tržište u drugim zemljama", dodao je Radojčiću.

Poslednji komentari
  • Marjanovic Milena Vreme: 21.10.2012 20:05h

    najbolje je da pusaci ostave cigarete i cigare. Verujte . evo ja ne pusim vec 3 god. a bila sam pusac skoro 40 god.Sama sam donela odluku i umesto cigareta ,svaki dan sam kupovala 1 kg kivija.I tako 3meseca, umesto da zapalim ja ogulim kivi.od tad vise se nikad nisam nahladilaq a cigarete mi netrebaju,kao da nisam bila pusac.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP