Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PIROĆANKA DANIJELA PETKOVIĆ GODINAMA SE BAVI IKONOTKANJEM

Sveci na ćilimu

Autor: Zoran Panić | 03.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Beli anđeo, Sveta Petka, Isus Hrist, samo su neki od svetaca čije likove je svojom umešnošću pretočila u pirotski ćilim Piroćanka Danijela Petković (49). Ona se godinama bavi ikonotkanjem i na razboju tka ćilime sa likovima svetaca. Kaže da je jedina ćilimarka u Srbiji koja se bavi ovakvom izradom ćilima, a zanat je učila od svoje majke.

Mukotrpan rad:  Danijela Petković

Mukotrpan rad: Danijela Petković

- Zanat sam učila od nje i praktično od malih nogu sam za razbojem. U početku je to bila više dečja igra, ali sam naučila sve, počev od pripremanja osnove, pa do same izrade ćilima - kaže Danijela.


Završila je srednju umetničku školu i ekonomsku školu. Trenutno radi kao trgovac. Prvi ćilim koji je uradila za svoju dušu bio je sa likom Isusa Hrista, a potom su krenule narudžbine.

- Ikonotkanje je dosta teško. Nije isto kad se radi pirotski ćilim sa klasičnim šarama i ćilim sa likom nekog sveca sa ikone. Likove svetaca prvo skiciram na papiru, pa tek onda prenosim na razboj. Ima mnogo nijansi i mnogo boja. Sve to treba uklopiti da bi lik koji radite bio veran slici - kaže ona.

Danijela Petković

Danijela Petković


Najviše je do sada radila likove Isusa Hrista, Belog anđela, Bogorodice, Svetog Arhanđela, Svete Petke, Mučenice Zlate, Svetog Panteleja...

- Ovakve ćilime radim isključivo po narudžbini. Neki se nalaze u Grčkoj, a jedan od mojih ćilima je odnet i na Svetu goru. Do sada sam uradila četrdesetak primeraka. Koliko znam, ja sam jedina u Srbiji koja se bavi ikonotkanjem - kaže Danijela.

Najteže je uhvatiti pogled


- Iskusna tkalja za mesec dana može da uradi najviše dva kvadratna metra pirotskog ćilima, dok je za mesec dana moguće izatkati najviše jedan kvadratni metar ćilima sa likom sa ikone. Najduže sam radila ćilim sa likom Svetog Đorđa koji ubija aždahu jer ima mnogo detalja i boja. Najteže je uhvatiti pogled nekog od svetaca. Bogorodica, na primer, ima tužan izraz lica i to tako treba da bude i na ćilimu. Radim sedam-osam sati dnevno. Ranije sam slikala, a sada radim i grnčariju i kamene figure za baštu. To me ispunjava - kaže Danijela.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP