Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PUKOVNIK GOVORI IZ ISKUSTVA

Svedok: Srbi genetski jači i lepši od Muslimana

Autor: Beta | 09.07.2014 - 16:45:00h | Komentara: 1

Svedok odbrane Luka Dragičević izjavio je danas, na haškom procesu Ratku Mladiću, da su Srbi "genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od bosanskih Muslimana, tvrdeći da to nije rasizam.

Uglavnom se  skrivao po Srbiji: Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: Reuters

Pukovnik Dragičević je, tokom rata u BiH, bio pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moralna, verska i politička pitanja.
Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.
Unakrsno ispitujući svedoka, tužilac Adam Veber (Weber) citirao je u sudnici iz dokumenta, koji je Dragičević tokom rata uputio podređenim jedinicama, da su Muslimani, odnosno "poturice genetski...inferiorni".
Dragičević je prokomentarisao da je to "po suštini sve tako...iz iskustva životnog", dodajući da se "bavio biologijom...fitogenezom, etnogenezom" i da stoji iza te tvrdnje.
Na tvrdnju zastupnika optužbe: "To je rasizam, a vi ste rasista",
svedok je uzvratio: "Naravno da nije".
Tužilac Veber je, potom, iz istog Dragičevićevog dokumenta, naveo i rečenicu: "Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, lepši i pametniji"
od "poturica".
- To je moje životno iskustvo i iza toga stojim - potvrdio je svedok. Isti komentar dao je i nakon što ga je tužilac Veber pitao veruje li zaista da su "Srbi genetski lepši", uz opasku da je "tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika".
U istoj "instrukciji" potčinjenim oficirima za moral, Dragičević je, kako je citirao tužilac, napisao i da će "dobro odmereni udarac po nosu primorati ‘poturice’ da ponovo promene veru".
- Da, kažem da su vrlo često menjali veru i naciju… i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu veru i naciju...Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspešna - kazao je na to svedok.
Tokom ispitivanja, tužilac je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi vinovnici otmica i ubistava muslimanskih civila u Sjeverinu i Štrpcima, 1992-93, tada bili pripadnici Višegradske brigade kojom je u to vreme komandovao Dragičević.
Svedok je, međutim, to negirao, prihvatajući, međutim, da su se neki od dobrovoljaca u okviru brigade međusobno nazivali "Osvetnicima" i "Garavim sokakom". Tako su, po tužiocu, sebe nazivali i Lukićevi ljudi.
Suočen sa izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS, svedok je odgovorio: "Nije i nisam video, ni čuo da je učestvovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade".
Za otmice u Sjeverinu i Štrpcima, Dragičević je, kako je tvrdio, "saznao iz medija".
Haški tribunal je Lukića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje 120 živih civila u dve kuće. U Srbiji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 sjeverinskih Muslimana.
Iskazom sledećeg svedoka odbrane, suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra. Optužnica ga tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
Poslednji komentari
  • Чича из Шумадије Vreme: 09.07.2014 21:42h

    Са доста ствари се слажем у вези муслимана, јесу они око 80% српског порекла од пре 7~8~9 генерација... тешка су тада била времена или прихваташ веру или оде глава... то је било нарочито изражено у БиХ, не треба никога усуђивати, МОРАЛО СЕ ТАКВА СУ ВРЕМЕНА БИЛА... ово што се сада дешава вуче корене од давнина... лично мислим, не мрзе сви муслимани српски народ, има неки део КОЈИ БИ ВОЛЕО ДА СРПСТВА НЕСТАНЕ... КАКО БИ СЕ ЗАБОРАВИЛА ИЗДАЈА СРПСТВА... можда и грешим,али је једно сигурно СРБИ НЕ МРЗЕ МУСЛИМАНЕ, други је проблем што су их хрвати поткупили, хрватско цвијеће, и упрагли против срба у овим сукобима, а како су се понелли хрвати задњих 70 година и истсребили 1м можда и 2 милиона срба, тоје био геноцид, не схватају муслиманли са киме су се удружили, легли на руду због џамије у Загребу, бедно и провидно.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP