Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UNIJA POSLODAVACA IZNELA ALARMANTNE PODATKE

Šverc tekstila u Srbiji težak je 700 miliona €!

Autor: S. Đ. | 12.11.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Crno tržište tekstilne robe u Srbiji ostvaruje prihod od 700 miliona evra godišnje, a budžet na taj način gubi i do 470 miliona evra na osnovu nenaplaćenih dažbina, pokazala je anketa Unije poslodavaca Srbije o uslovima poslovanja u Srbiji sprovedena među vlasnicima, direktorima i menadžerima preduzeća iz sektora tekstila kože i obuće.

Na jedan legalni  tekstilni artikal proda se  jedan i po nelegalno uvezeni

Na jedan legalni tekstilni artikal proda se jedan i po nelegalno uvezeni | Foto: AP

Tekstilci upozoravaju da je ogromno crno tržište jedna od osnovnih prepreka u razvoju preduzeća i otvoreno optužuju državu da ne postoji politička volja da se tome stane na put, iako zbog toga trpi i država.


- Na ilegalno tržište tekstilom godinama žmure MUP, Uprava carine, inspekcije... To je sistemska korupcija koja seže do vrhova političkih stranaka - ocenio je direktor UPS-a Dragoljub Rajić na predstavljanju ankete, a kao primer nezainteresovanosti državnih organa za ovaj problem navodi i podatak da je u srpskoj trgovini legalno prijavljeno tek 297 radnika Kineza, dok se procenjuje da ih u našoj zemlji zapravo ima između 8.000 i 10.000. Prema mišljenju tekstilaca, u proseku se u Srbiji na jedan legalno prodati tekstilni artikal proda jedan i po artikal u sivoj zoni. Takvi proizvodi su u maloprodaji za 15 do 35 odsto jeftiniji u odnosu na proizvode legalnih domaćih proizvođača zbog neplaćanja dažbina. Iako kubure sa finansijama, tekstilci ipak smatraju da prva mera podrške njima treba da bude odlučna akcija države protiv sive ekonomije, a kao konkretne korake u tom smeru predlažu uvođenje unutrašnje kontrole u Upravi carina, koja će proveravati da li količine prijavljene uvezene tekstilne robe na graničnim prelazima zaista odgovaraju realnim količinama, kao i pooštravanje kazni za ilegalne prometnike.
Poslednji komentari
  • zeleno Vreme: 12.11.2013 08:43h

    Inspekcija koja redovno uzima mito od kineza,ne vrsi kontrole po godinu i dve.Policija koja nedeljom vrsi sacekuse kineza koji voze robu na crno da bi uzeli hiljadu dinara po patroli,to su drzavni aparati koji podsticu sivu ekonomiju,puno toga treba menjati na prvom mestu korumpirane drzavne sluzbenike.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP