Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČUDO U ŠUMADIJI!

Sveta Petka im podarila ćerku!

Autor: B. Nenković | 26.08.2014 - 20:08:00h | Komentara: 3

U čast rođenja Damjane, koju su Ivana i Saša Aleksijević iz Vlakče kod Kragujevca čekali deset godina, meštani ovog sela organizovali su akciju raščišćanjava šumske staze do izvora lekovite vode! Njeni roditelji veruju da im je voda sa izvora svete Petke na Svetinji pomogla da posle višegodišnjeg bezuspešnog lečenja konačno dobiju dete.

Ivana sa  malom  Damjanom

Ivana sa malom Damjanom | Foto: Biljana Nenković

 - Deset godina smo je čekali! Nebrojeno puta smo bili kod doktora koji nisu otkrili nijedan problem. A onda smo odlučili da dođemo na ovaj izvor, o kome su kružile priče da leči neplodnost. Pomislili smo da ništa neće škoditi. I počeli smo da pijemo vodu. Davljenik se i za slamku hvata. Otprilike u to vreme smo se i pomirili da možda nikada nećemo imati dece, priča za „Alo!“ Ivana Aleksijević, majka male Damjane. 

Srećni roditelji:  Ivana i Saša  Aleksijević na izvoru

Srećni roditelji: Ivana i Saša Aleksijević na izvoru | Foto: Biljana Nenković

 Damjana je rođena 4. marta ove godine. Roditelji su je doveli da bude sa akcijašima iz Vlakče koji su sekli granje i korov kako bi se lakše došlo do izvora. Izvor se nalazi na Svetinji, kažu, najvećem drumskom prevoju od Stambola do Beograda, koji je i u vreme Turaka bio važan put. Duboko, u šumskom klancu izvire voda pored koje su posetioci ostavili ikonu svete Petke. Pored nje su i upaljene sveće. 

Damjana Aleksijević

Damjana Aleksijević | Foto: Biljana Nenković

 Među meštanima Vlakče, sela na pola puta između Kragujevca i Topole, kruži priča da izvor postoji od davnina i da su ga  u pretprošlom i prošlom veku  pohodile nerotkinje, oni koji imaju glavobolje i problema sa vidom. 
- Verujemo da nam je voda pomogla! Ili, možda mir koji smo ovde našli. Tek, kada smo odustali od svih vrsta lečenja Ivana je ostala trudna. Za nas se dogodilo čudo i najveća sreća, kaže Saša Aleksijević.

Lekoviti  izvor

Lekoviti izvor | Foto: Biljana Nenković

 Od prošle godine na ovom mestu, oko pola kilometra duboko u šumi Vlakčani se okupljaju i 12. septembra slave svetog Aleksandra Nevskog. Kažu da ovaj svetac nema nikakave veze sa mestom, ali tog dana su sa sveštenikom odlučili da posete izvor.  Ove godine kolačari slave su upravo Aleksijevići u čast rođenja male Damjane. 

Rodno mesto prvog srpskog pilota 

Akciju čišćenja staze do izbora organizovao je Dragi Švabić. Desetak meštana je prošlog vikenda uklonilo rastinje kako bi put do vode bio što prohodniji. Postavljeni su i putokazi.

Sređuju put  do izvora

Sređuju put do izvora | Foto: Biljana Nenković

 - Geografi su svojevremeno Svetinju proglasili za centar Srbije. Imamo u blizini još jedan izvor svetog Save za koji se veruje da ga je upravo on pohodio. Svi već znaju da je Vlakča rodno mesto Mihaila Petrovića, prvog srpskog pilota. Sada je poznato i po maloj Damjani koja nas je sve razveselila, kaže Švabić.

Poslednji komentari
  • Чича из Шумадије Vreme: 27.08.2014 08:09h

    Чудан је то део Шумадије, боље рећи чаробан, али се мало зна... има ту доста вредних садржаја, историјских. и етничких... Могуће, да је брдо Светиња центар Србије... сама се намеће.

  • Marija Vreme: 27.08.2014 10:48h

    Nek je ziva i zdrava, srce malo!!! Moja Damjana ima 15 godina i rodjena je na svete Vrace, Kozmu i Damjana posle nekoliko godina slicnih problema... Treba verovati...

  • Natasa Vreme: 28.08.2014 08:28h

    Nek je ziva,zdrava I srecna Damjana,kao I njeni roditelji!!! Divna prica!! Slava i hvala Milostivom I Velikom Gospodu,uz njegovu pomoc sve je moguce!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP