Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOŽE LI CRNOGORSKI VLADIKA BITI SVETAC?

Sveti Njegoš ženoljubac!

Autor: Sanja Đorđević | 21.05.2013 - 18:29:00h | Komentara: 7

Nakon što je Petra Drugog Petrovića Njegoša proglasio za sveca u svojoj jurisdikciji, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije će zahtev za kanonizaciju crnogorskog vladike ispostaviti i Saboru Srpske pravoslavne crkve, čije zasedanje počinje danas. Da li će svetost slavljenog književnika biti priznata i na svepravoslavnom nivou odlučivaće najviši crkveni funkcioneri, ali bi okrvavljenje državničke ruke i ženama opčinjeno pesničko srce mogle biti najveće brane na putu upisivanja Svetog Njegoša u zvanični crkveni kalendar, smatraju verski i pravoslavni analitičari.

Napominjući da nije vrsni poznavalac Njegoševog lika i dela, verski analitičar Živica Tucić ističe da je, prema Ustavu SPC, odluka o eventualnom proglašenju za sveca u nadležnosti arhijerejskog Sabora.

Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš

 - Da li postoje uslovi za proglašenje svecem odlučivaće specijalna Komisija za kanonizaciju. Njom će verovatno predsedavati patrijarh i taj posao crkva sigurno neće uraditi pod pritiskom vremena - rekao je Tucić za „Alo!”. On navodi da postoji desetak jasno utvrđenih uslova za kanonizaciju, među kojima su postojanje dokaza da se desilo neko čudo u vezi sa kandidatom za sveca, da su njegove mošti ostale neraspadnute, da ga narod doživljava kao sveca, da je živeo životom duhovnika... Pozivajući se na pisane dokumente, pravni istoričar Zoran Čvorović, međutim, navodi da nema svedočenja o čudima koja su se desila za života Njegoša ili nad njegovim grobom, dok neki citati govore i da su mu mošti raspadnute. Bio je više svetovni, nego sveti vladar Crne Gore, koji je nastojao da donese zakone, uvede porez, ratovao je protiv Turaka i često sa oružjem u ruci smirivao buntovna crnogorska plemena, a i zaljubljivao se u lepe žene, o čemu je ostavio traga i u svom pesništvu.

 - On sam je sebe smatrao pre svega pesnikom, a ne svecem i bio je svestan toga da mu je poziv vladike bila istorijska nužnost. O tome govore podaci da je često i rado nosio građansko odeću, kao i da je retko držao liturgiju - naveo je Čvorović za „Alo!”. On upozorava i da će predlog za kanonizaciju Njegoša poremetiti poimanje svetosti u SPC, jer je „protivan iskonskom pravoslavnom shvatanju svetosti kao božije blagosti i bliži je rimokataločkom, koji svetost određuje po ljudkim i političkim kriterijumima”.

Igra sa jabukama

Čvorović je uveren da Njegoš nikada nije prekršio monaški zavet ni episkopsko moralno dostojanstvo, ali ističe da njegov odnos prema slabijem polu nije uobičajen za odnos svetih episkopa prema ženskom rodu koji se ogleda u čistoti i čednosti. To najbolje potvrđuje poznata Njegoševa pesma „Noć skuplja vijeka”, u kojoj se nalaze i stihovi: „Snježana joj prsa krugla, a strecaju svetim plamom, / Dvje slonove jabučice na njih dube slatkim mamom. / Crna kosa na valove niz rajske se igra grudi / O divoto čudo! Smrtni ere sad ne poludi! (...) Igram joj se s jabukama – dva svijeta srećna važe (...)”. 

Poslednji komentari
  • Jasna Simonovic Vreme: 22.05.2013 01:18h

    O, Bogu hvala da nas neko podseti da je primarni životni princip muškarca da bude ženoljubac!

  • Zoki Vreme: 22.05.2013 08:10h

    Amfilohija treba vec jednom zaustaviti. Zar Crkvi nasoj nije dosta sramote, nego u eri ovih episkopa lopova i pedofila, hoce za sveca da proglasi vladiku koji je umro o d sifilisa...?! Ne postuje Amfilohije Njegosa kao pesnika, niti velikog rodoljuba, vec hoce da tera inat vlastima u Crnoj Gori i da pokaze da je mocniji od Patrijarha.

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 22.05.2013 08:14h

    Какав светац бре !!! Умро од СИФИЛИСА !!! Зна се како се та болест добије .

  • bislo Vreme: 22.05.2013 08:53h

    pročitajte pesmu nad pesmama!

  • Milos Vreme: 22.05.2013 16:51h

    Nisam znao da je umro od sifilisa ali sam znao da je Njegos obozavao kupleraje!!! Sifilis je direktna posledica raskalosnog zivota po kuplerajima,logicno! Amfilohije je odavno izgubio kompas ali sam cuo da ga je tesko zaustaviti,da je mnogo mocan!!! Da ko mu stane na put biva ne uklonjen vec satrt!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP