Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA DOBILA KREDIT

Svetska banka odobrila 100 miliona dolara

Autor: Tanjug | 12.03.2015 - 14:22:00h | Komentara: 0

Svetska banka odboriće Srbiji 24. marta kredit od 100 miliona dolara kao podršku budžetu Srbije za rešavanje pitanja preduzeća u restrukturiranju, najavio je danas direktor Kancelarije te banke u Srbiji Toni Verheijen.

Dolari

Ilustracija | Foto: Profimedia

On je najavio da će do kraja ove godine biti odobrena i druga tranša tog kredita u istom iznosu od 100 miliona dolara namenjena za privatizaciju preduzeća u restrukturiranju.

Ukupna kreditna podrška SB Srbiji u ovoj godini biće 400 miliona dolara.
Verheijen je najavio da će do kraja 2015. godine Svetska banka sa 200 miliona dolara kredita podržati i korporativizaciju i finansijsku konsolidaciju velikih državnih preduzeća, kao što su EPS, Železnice Srbije i Srbijagas.

On je novinarima u Beogradu objasnio da se tu radi o trogodišnjem programu sređivanja stanja u tim preduzećima i da će se 2016. godine nastaviti taj program.

Verheijen je na konferenciji u organizaciji Biznis info grupe ukazao da veoma hitno treba rešavati pitanje preduzeća u restrukturiranju, jer su ona prethodne četiri godine koštala poreske obveznike Srbije nekoliko milijardi evra, a samo 2013. godine za podršku tim preduzećima država je izdvojila 600 miliona evra.

On je rekao da je Srbija programom sa MMF-om jasno preuzela obavezu da neće više subvencionisati ta preduzeća i dodao ako bi se nastavilo sa tom podrškom, program Srbije sa MMF-om bio bi narušen.

Troškovi tih preduzeća su ogromni, zbog gubitaka, subvencija i neplaćanja poreza državi, ona malo doprinose privredi Srbije i prepreka su dolasku drugih stranih investitora, rekao je Verheijen i istakao da je Svetska banka spremna da pruži tehničke i ostale konsultacije Vladi Srbije oko rešavanja pitanja tih preduzeća.

Verheijen je ukazao da velika državna preduzaća, iz oblasti transporta i energetike, koja će ostati u delimičnom ili potpunom vlasništvu države, treba učiniti održivim i naveo primer da Železnice Srbije sada imaju produktivnost od oko jedne trećine prosečne železničke kompanije u razvijenijim evropskim zemljama.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara ukazao je da je trenutna situacija sa preduzećima u restrukturiranju neodrživa jer najviše njih generiše gubitke, ali je naglasio da postoje mnoge prepreke i problemi za rešavanje sudbine tih preduzeća, posebno koji se tiču zadatih rokova.

On je naveo da nijedno preduzeće nije privatizovano u roku predviđenom novim zakonom o privatizaciji, jer se od avgusta prošle do januara ove godine ništa po tom pitanju nije radilo, istakavši da se, od pre dva meseca od kada je on na čelu Agencije, čini sve da se maksimalno ubrza posao privatizacije tih firmi, a taj posao, kako je rekao, uveliko usporavaju nerešena pitanja restitucije i nerealno visoka procena vrednosti tih firmi.

Šubara je naveo da je u nadležnosti te agencije oko 700 preduzeća, od kojih su njih 104 preduzeća u restrukturiranju, koja ukupno zapošljavaju 45.000 radnika i naveo da je od predviđenih 188 preduzeća sa njihovim zavisnim privrednim društvima, stečaj pokrenut kod njih 76, koja uopšte nemaju zaposlene.

U narednim fazama taj postupak će, kako je najavio, biti otvoren u preostalim preduzećima koja ukupno broje oko 5.000 zaposlenih i to će biti rađeno uz isplatu otpremnina zaposlenima od 200 evra po godini staža.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP