Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEST STIGLA I DO NJIH

Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN užasnute postupkom lovaca iz BiH!

Autor: Ekipa Alo! | 31.01.2014 - 14:45:00h | Komentara: 2

Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su jučerašnjom objavom fotografije četiri lovca iz Fojnice (BiH), koji su ispod planine Vrtača ubili risa i sa fotografijom se pohvalili na svom Fejsbuk profilu. Ris je zaštićen Zakonom o lovstvu BiH, kao i istim zakonom u svim državama naše regije i u Evropi.

Ris

„Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njenih prirodnih dobara, koja pripadaju celom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih mesojeda čije su populacije u celoj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom“, istakla je Duška Dimović iz WWF-a i dodala kako se zakon koji je na snazi mora sprovesti, a krivci kazniti.
„Problem nezakonitog lova je prisutan u našem regionu. Osim doslednog poštovanja zakona, rešavanje problema zahteva mobilizaciju brojnih zainteresovanih grupa, u prvom redu lovačkih udruženja, podizanje svesti i obrazovanje o značaju zaštite i očuvanja divljih vrsta", izjavio je Boris Erg, direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Europu.
Procenjeno je da je populacija risa u čitavoj Evropi 8000 jedinki. U našem regionu ris se nalazina Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka je od izuzetne vrednosti.
Evropska populacija risa je kritičnu tačku dosegla krajem 50-tih godina prošlog veka kada je pala na svega 700 jedinki. Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja ulažu velike napore kako bi se broj jedinki povećao. Iako se u poslednjih 50-60 godina taj broj povećao na oko 8000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju. Porast brojnosti mora da se nastavi i mora da se ukloni svaka direktna pretnja od kojih je najveća krivolov.
 
Poslednji komentari
  • Svetlana Vreme: 31.01.2014 16:27h

    Malo im je doživotna robija.

  • Branko Vreme: 31.01.2014 16:48h

    Duska Dimovic i Boris Erg su inace supruznici - Duska u WWF-u a Boris u IUCN-u pa je neprimeren naslov ovog novinskog clanka "Svetske organizacije za zastitu prirode uzasnute…." Sto se dragi supruznici uzasavate, pa podnesite krivicnu prijavu nadleznom sudu to vam je posao ili nemate nikakva ovlascenja u ime pomenutih svetskih organizacija. Ovako ispada da to radite porodicno odnosno da se uzasavate licno. Uostalom i kao savesni gradjani koji su saznali za ovu tragicnu vest pre nego sto mi to danas citamo trebali ste da reagujete tako da pokrenete postupak bar pred inspekcijom ministarstva sto bi stvarno bio svetski gest. Tragicno je ovo sto se desava a jos tragicnije sto se nista ne preduzima. Inace uzasavanje povodom ove vesti je najmanje sto svi osecamo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP