Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVONITE DVA PUTA!

Svetski dan pošte

Autor: Tanjug | 09.10.2012 - 11:48:00h | Komentara: 0

Javno preduzeće PTT saobraćaj "Srbija" obeležava danas 9. oktobar -Svetski dan pošte.

Toga dana 1874. godine u Bernu je održan Osnivački kongres Svetskog poštanskog saveza. "Srpska pošta je ponosna što je, pored još dvadesetak pošta među osnivačima Svetskog poštanskog saveza, a predstavnik Kneževine Srbije na tom Kongresu bio je Mladen Radojković", što, kako je saopštila "Pošta Srbije", govori o ugledu naše zemlje u tadašnjim evropskim i svetskim okvirima.
Od samog početka, pošta u Srbiji bila je okrenuta međunarodnim integracijama i saradnji, jer sama priroda poštanske službe i njena misija traže efikasnu, svakodnevnu i plodotvornu saradnju između nacionalnih poštanskih uprava. "Zato će Svetski poštanski savez i dalje raditi na širenju dometa poštanskih usluga i, kad god je to ekonomski opravdano, do svakog dela zemaljske kugle", navedeno je u saopštenju.

Pošta

Sve za vas! Pošta | Foto: Nebojša Marković

Unapređivanje univerzalne poštanske usluge ostaje i danas osnovna misija Svetskog poštanskog saveza, a pouzdane i pristupačne poštanske usluge spadaju u osnovna ljudska prava, koja doprinose društveno-ekonomskom razvoju. U saopštenju se podseća da je, pre 138 godina Srbija imala 54 pošte, poštanski diližans za prevoz putnika, zakon o uputnicama, doplatama i poštanskim kartama, tzv. proste karte i karte sa plaćenim odgovorom.

Te 1874. godine potpisana je i Konvencija Svetskog poštanskog saveza, a na 11. Kongresu poštara u Buenos Ajresu 1939. godine, za Svetski dan pošte proglašen je 9. oktobar.

Pošta

Efikasna razmena robe, kapitala, ideja, misli! | Foto: Nebojša Marković

Svetski poštanski savez sada ima 192 zemlje članice koje sačinjavaju jedinstvenu poštansku teritoriju i na svetu najširu distributivnu mrežu za fizički prenos pošiljaka. Osnovna misija Svetskog poštanskog saveza jeste unapredjivanje univerzalne poštanske usluge, jer pouzdane i pristupačne poštanske usluge spadaju u osnovna ljudska prava. Međunarodna pošta se, kako je navedeno u saopštenju, služi sa 6.800 jezika svojih klijenata, i na siguran, efikasan i ekonomičan način posreduje u razmeni robe, kapitala, ideja i misli.

Na svečanosti u Beogradu, Milan Krkobabić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" uručiće nagrade pobednicima u akciji uredjenja pošta "Malo dobre volje, da nam bude bolje".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP