Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVET O KOSOVU

Svetski mediji: Srbija i njena bivša pokrajina postigli dogovor

Autor: Tanjug | 19.04.2013 - 17:43:00h | Komentara: 0

Pod oznakom hitno svetske i regionalne agencije prenele su vest da su Beograd i Priština postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa.

Agencija Rojters navodi da su "Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo postigli istorijski dogovor o uspostavljanju odnosa koji može da povede Beograd ka članstvu u EU, što bi predstavljalo veliku prekretnicu za oporavak regiona od raspada Jugoslavije".

Očekuje se da će sporazum otvoriti vrata za veću međunarodnu integraciju Kosova koje Srbija ne priznaje, a Beograd se nada da će to biti dovoljno da dobije zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, što je proces koji bi, kako kaže Rojters, mogao da odblokira potencijal zemlje kao najveće tržište u bivšoj Jugoslaviji.

Kosovo

Kosovo

Portal European voice ocenjuje da su Srbija i Kosovo postignli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa koji će utabati put za približavanje Evropskoj uniji.

Asošijeted pres navodi da su premijeri Srbije i Kosova postigli probni dogovor o normalizaciji odnosa izmedju balkanskih suseda i okončali godine neprijateljstva i prenosi da je visoka predstavnica Ketrin Ešton rekla da dogovor predstavlja vrhunac višemesečnih pregovora i da pokazuje odlučnost srpskog i kosovskog premijera.

Preduslov za pridruživanje EU je da zemlje "normalizuju" odnose sa susedima, navodi AP.

Nemački Dojčlnad radio prenosi da su Srbija i Kosovo postigli dogovor koji reguliše njihove međusobne odnose ocenjujući da je taj dogovor preduslov da EU započne pregovore sa Srbijom i da Kosovo dobije Sporazum o stabilizaciji sa Kosovom.

Britanski BBC takođe javlja da su Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo postigli dogovor o "normalizaciji odnosa između dva balkanska suseda".

BBC podseća da je Kosovo proglasilo jednostrano nezavisnost 2008. godine, što Srbija ne priznaje, ali da Beograd mora da normalizuje odnose sa susedima pre pristupanja EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP