Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADINA KANCELARIJA ZA DIJASPORU ZA PUTOVANJA DALA 2.000.000 DINARA

Svetski putnici iz džepa građana!

Autor: S. V. - I. K. | 21.02.2013 - 00:27:00h | Komentara: 16

Za samo tri i po meseca Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu potrošila je na putovanja čak više od dva miliona dinara!

Rad Kancelarije košta više od rada  ministarstva koje  je pokrivalo i  odnose sa verskim zajednicama: Slavka Drašković

Rad Kancelarije košta više od rada ministarstva koje je pokrivalo i odnose sa verskim zajednicama: Slavka Drašković | Foto: FoNet

Direktorka Slavka Drašković i njen zamenik Aleksandar Vlajković, sa svojim saradnicima, toliku svotu poreskih obveznika su spiskali po Americi, Australiji, Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Albaniji i drugim destinacijama, a da nije vidljiv nikakav pomak u odnosima države Srbije sa dijasporom.


Kancelarija: Štedimo novac!

- Službene posete i dužina boravka svedeni su na minimum zbog štednje i odgovornosti prema poreskim obveznicima Republike Srbije, tako da su, imajući u vidu da se oblast delovanja Kancelarije nalazi van granica zemlje i da su posete tim zemljama deo rada, službena putovanja bila u zemljama u kojima je dijaspora najbrojnija ili suočena sa određenim problemima koje treba hitno rešavati - objašnjavaju u Kancelariji.

Zanimljivo je da je Kancelarija praktično počela da radi tek u novembru 2012, kada je imenovana direktorka, i do kraja godine je uspela da proputuje za čitava 1,3 miliona dinara. Ostatak od 800.000 krckao se na ovogodišnje putešestvije zvaničnika Srbije koji neguju odnose sa emigracijom.

Ubedljivi rekorder po dužini službenog puta je zamenik Vlajković, koji se upravo vraća sa dvonedeljne turneje po Australiji, u kojoj je boravio, kako objašnjavaju u Kancelariji, u organizaciji našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, a na poziv delegata Skupštine dijaspore i Srpske pravoslavne crkve.

Prema našim saznanjima, samo za avionsku kartu, hotelski smeštaj i dnevnice potrošeno je najmanje 400.000 dinara (nešto manje od 5.000 dolara).

Dvonedeljna  turneja po Australiji: Aleksandar Vlajković

Dvonedeljna turneja po Australiji: Aleksandar Vlajković


- Planirane su službene posete Sidneju, Kanberi, Adelejdu, Melburnu i Pertu, gde su predviđeni susreti sa predstavnicima naših organizacija i udruženja, sastanak sa parlamentarcima Australije, crkvenim predstavnicima Srba u Australiji, učešće na srpskom festivalu filma, sastanci s delegatima Skupštine dijaspore i Srba u regionu - objašnjavaju u Kancelariji.

Prema zvaničnim podacima ove kancelarije, za nepuna četiri meseca direktorka Drašković stigla je da na jedan dan skokne u Temišvar, u Čikagu i Njujorku je boravila sedam dana, a u Beču i Lincu četiri dana. Njen zamenik je pre Australije učvršćivao veze Srbije i rasejanih u Nemačkoj (četiri dana), pa u Makedoniji (tri dana) i u Češkoj (dva dana). Savetnik Rastko Janković boravio je u Parizu četiri dana, savetnik Simon Đuretić u Albaniji tri dana, a savetnica Svetlana Gvozdenov bila je u BiH dva puta po tri dana.
Direktorka Drašković juče je bila prezauzeta za “Alo!”, te smo ostali uskraćeni za odgovore o konkretnim rezultatima ovih putovanja.

Avion

Avion | Foto: AP

Kancelarija skuplja od ministarstva

U svoju odbranu Kancelarija je navela da su i tokom rada Ministarstva vera i dijaspore prosečni godišnji troškovi putovanja iznosili više od pet miliona dinara, a da su u 2011. probili šest miliona. Međutim, uvidom u budžet Srbije za 2011, vidi se da je Ministarstvo u stavci za putovanja imalo na raspolaganju 4,6 miliona dinara. Neumereno trošenje pokušali su da prikriju i podatkom da se dva miliona dinara trošilo od 3. avgusta 2012. iako je Kancelarija rukovodstvo dobila tek 3. novembra, kada je vlada za direktora Kancelarije imenovala dr Slavku Drašković, do tada direktorku beogradske kancelarije Kongresa srpskog ujedinjenja iz SAD. Za njenog zamenika postavljen je Aleksandar Vlajković, bivši urednik programa za dijasporu u Radio-televiziji Srbije. Inače, Kancelarija za dijasporu je prilikom podela resora i funkcija u okviru vladajuće koalicije pripala naprednjacima.

Poslednji komentari
  • nick Vreme: 21.02.2013 01:43h

    Ja Sam Nick Jaksic iz Melbourne,potpredssdnik Srpske narodne odbrane,najstarije patriotske organizacije u dijaspori.taj novinar je ovde u Australiji vec danima,vidja se Sa prijateljima u skupim lolalimaa nas srpske organizacije nije ni kontaktirao.mi vas nista ne razumemo,hocete da pomazemo Srbiju a bacate dolare na neke kauboje koji idu PO svetu a nikad nista nisu zaradili! Da li ce Taj novinar podneti raport u Srbiji nekome? Nijedan meeting nije drzao a ovde I dalje imamo crkveni raskol jer su Artemijevci sve jaci! ZBog takvih kao ovaj vas predstavnik koji se razbaciva tufjim dolarims su nasi stari I napustili otadzbinu

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 21.02.2013 05:15h

    Tajna javnost ili javna tajnost. Birajmo šta nas je volja kada ocenjujemo razliku izmedju onih koji su putovali po svetu u doba socijalizma i ovih danas koji putuju da bi udovoljili nekim dempkratskim principima. Da košta ,košta da sve više liči na praznu priču liči.

  • AA Vreme: 21.02.2013 07:33h

    odmah ukinuti ovu kancelariju....potpuno nepotrebni,,,na nasoj grbaci...

  • marko markovic Vreme: 21.02.2013 10:18h

    Prviu put cujem da postoji ova kancelarija a doticnu direktorku u zivotu nisam video! Sta radi ta kancelaeija sem sto trosi nase pare za provod po svetu! nisu nasi iz dijaspore tako naivni da nam pomazu a ovako obesni se u nase ime svrckaju po svetu i nista ne rade kao da smo Svajcarska.Krajnje je vreme da se Vucic umesa i prekine ovaj cirksus sa ovom tzv kancelarijom

  • Vitez Vreme: 21.02.2013 10:18h

    Sve je isto samo njega nema.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP