Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U NIŠU POČELO OBELEŽAVANJE 1700 GODINA MILANSKOG EDIKTA

Svevremenske
poruke cara
Konstantina!

Autor: Agencije | 17.01.2013 - 23:57:00h | Komentara: 0

U Nišu je sinoć počelo obeležavanje 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta kojim je ustanovljena verska ravnopravnost i sloboda ispovedanja hrišćanstva. Patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić proglasili su 2013. godinom obeležavanja 1700 godina od Milanskog edikta s porukom predsednika da Srbija i danas živi po principima tog dokumenta.

Proslava Milanskog edikta u Nišu

Patrijarh Irinej i Tomislav Nikolić na otvaranju proslave u Nišu | Foto: Konstantin Kamenov

- Srbiji je čast što se ova godina svetkuje u našoj zemlji. Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta... Njeni građani imaju zagarantovanu slobodu veroispovesti ili pravo da slede i veruju bez uznemirivanja - poručio je Nikolić u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu gde je održana prva svečanost povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Tomislav Nikolić

Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta, poručio predsednik Tomislav Nikolić | Foto: Konstantin Kamenov

Citirajući delove ovog dokumenta, Nikolić je rekao da su poruke cara Konstantina aktuelne i svevremenske i da ih mi promovišemo kao opšte vrednosti čija principijelnost i humanost, na ponos čovečanstva, ostaju kroz vekove - kao putokazi i kao luč.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: Konstantin Kamenov

Patrijarh Irinej poručio je da je zahvaljujući caru Konstantinu, njegovim sledbenicima i njihovim delima Srbija bila, ali i danas jeste, organski deo one Evrope koja se ponosi hrišćanskim nasleđem, slobodom i visokim kulturnim dostignućima.

- Ovo slavlje večeras u Nišu i sva druga koja će biti u ovom gradu, ali i u Beogradu i drugim mestima u toku godine, pomoći će nam da se reči Milanskog edikta i danas, nakon 1700 godina, čuju i zazvuče savremeno, jer su nažalost, savremeni i progoni i stradanja širom sveta, u našem susedstvu, pa i kod nas, a naročito na Kosovu i Metohiji - rekao je patrijarh.

Proslava Milanskog edikta u Nišu

Tanasije Uzunovic cita reskript Milanskog edikta | Foto: B. Janačković

Domaćin svečanosti ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da narodi žive dok čuvaju svoje duhovne korene, a na svečanosti su govorili i biskup Ištvan Čete Semeši i nadbiskup i apostolski nuncije u Beogradu Orlando Antonini. Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica. Ceremonija je počela čitanjem edikta, a u završnom delu nastupao je hor Sretenjskog manastira iz Rusije koji ima tradiciju dugu 600 godina i na repertoaru ima više od 200 pesama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP