Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUDUĆI STUDENTI BI MAHOM NA DRŽAVNE FAKULTETE

Svi bi na faks, malo ko da radi

Autor: I. Žigić | 25.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Čak 84 odsto maturanata planira da upiše fakultet ove godine, dok se oko devet odsto njih odlučilo za strukovne studije, a pet odsto za visoku školu ako ne uspeju da se upišu na fakultet, pokazalo je istraživanje jednog domaćeg sajta u kojem je učestvovalo 1.300 svršenih srednjoškolaca.

- Privatne fakultete, odnosno visoke škole, bira tek dva odsto maturanata, dok je oko tri odsto onih koji će otići na privatne studije tek ako ne uspeju da upišu državni fakultet - navodi se u rezultatima istraživanja.


Kako se dodaje, čak tri četvrtine maturanata planira da bude na budžetu, dok će za oko 12 odsto njih studije platiti roditelji.

- Osim studija, honorarni posao planira da pronađe svaki deseti ispitanik i da na taj način finansira studije, a tek oko 0,5 odsto njih ima nameru da finansira studije tako što će uzeti kredit od banke - pokazuje istraživanje.

Što se tiče kriterijuma prilikom izbora studija, maturanti su i ove godine naveli da im je najbitnije da studiraju ono ih interesuje i što vole. Takođe im je veoma važno da se sa stečenom diplomom mogu brzo zaposliti, kao i da steknu znanje koje će biti primenjivo u praksi.

Kako će studenti finansirati studije


77,2% Planira da bude na budžetu
12,45% Platiće roditelji
9,81 Planira da se zaposli tokom studija
0,54% Planira da uzme kredit od banke

Poslednji komentari
  • Predrag Vreme: 25.06.2015 13:43h

    Neka pisac sa naruciocima ovog teksta posalje svoju decu da rade posle srednje ili osnovne skole i on neka ide sa njima srecu da nadje na gradilistima i kanalizacijama sirom nase Srbije, a pametnu decu neka pusti da studiraju na miru. Naravno da je vecina u ovoj zemlji opljackana i siromasna tako da je normalno da upisuju drzavne fakultete jer privatni su skupi a i ne vrede nista, a oni koji zagovaraju ovu politiku prema nasoj deci zavrsavali su fakultete besplatno po petnaest godina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP