Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON

Svi ćemo morati da dajemo organe?!

Autor: A. Medaković | 27.04.2013 - 23:56:00h | Komentara: 34

Najava iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da će, ukoliko se prihvate izmene Zakona o transplantaciji, svi građani Srbije uskoro postati i donori organa šokirala je javnost.

Prema predlogu izmene Zakona o transplantaciji, svi građani Srbije biće potencijalni donori, osim ako to izričito odbiju

Prema predlogu izmene Zakona o transplantaciji, svi građani Srbije biće potencijalni donori, osim ako to izričito odbiju | Foto: Goran Srdanov

Dok oni koji se godinama nalaze na raznim listama čekanja za transplantaciju raduju, protivnici ovakvog rešenja ističu da je ta praksa moguća u nekim uređenim zemljama, ali da bi ovaj propis u Srbiji faktički legalizovao trgovinu organima, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da u zemlji vlada sistemska korupcija.


Srđan Stojanović, advokat koji se bavi medicinskim pravom, ističe da je ovakvo rešenje potpuno neprimenjivo u zemlji kojom vlada kriminal i u kojoj je svaki drugi stanovnik skoro nepismen.

- U Srbiji postoji ozbiljan problem nedostatka davaoca organa, ali to ne može da bude rešeno na način na koji se sada pokušava jer država ne može da garantuje pojedincu da će biti zaštićen. Na kraju, sloboda čoveka pretpostavlja i slobodno raspolaganje svojim telom. Činjenica je i da donor nije prirodno svojstvo čoveka. Takođe, mnogima i religija ne dozvoljava da budu davaoci. Ipak, najveći problem prestavlja činjenica da kriminal ide gde je laka lova, a ako to znači da će prodajom bubrega na brzinu zaraditi 10.000 ili 20.000 evra, ne postoji način da se to spreči. Na taj način država bi faktički legalizovala trgovinu ljudskim organima - upozorava Stojanović.

On dodaje da je ovakva inicijativa samo dokaz da se zakoni ne mogu samo prepisivati iz tuđe prakse.

- Problem je i u tome što ovakvo rešenje prebacuje ceo teret na savest izabranog lekara da pacijentu jasno predoči njegova prava- ističe naš sagovornik.

Direktor RFZO Momčilo Babić istakao je da svi zainteresovani mogu da pročitaju predlog za izmenu Zakona i daju svoje predloge, primedbe i sugestije.

- Najveći problem je obezbeđivanje organa. Ovim se omogućava da zakonsko rešenje koje postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji, kao i u gotovo čitavoj Evropi, bude i kod nas. Ako smo svi potencijalni primaoci organa i ako bismo u takvoj situaciji želeli da dobijemo organ koji je neophodan za transplantaciju, onda valjda moramo dati mesta pretpostavljenoj saglasnosti da smo svi i potencijalni davaoci, osim onih koji to izričito odbijaju - naveo je Babić i dodao da se u Srbiji u sve sumnja i da će biti onih koji će govoriti o potencijalnoj trgovini organima, ali, prema njegovim tvrdnjama, to u ovom slučaju neće biti moguće.

Jedan donor na milion stanovnika
Prema dostupnim podacima, Srbija trenutno ima samo 70.000 donora i nalazi se na dnu evropske lestvice jer na milion stanovnika godišnje ima manje od jednog davaoca. Transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 3.500 pacijenata, transplantaciju jetre oko 200, a novo srce oko 30 pacijenata. Procenjuje se da zbog nedostatka organa godišnje umre 30 ljudi. Stručnjaci za transplantaciju navode da bi godišnje trebalo da se radi 400-500 transplantacija bubrega, 100-150 jetre i 20-30 srca, jer su tolike potrebe. Da bi se uspostavio redovan program presađivanja organa, Srbiji je potrebno oko 2.000.000 potencijalnih donora.

Poslednji komentari
  • marko-bec Vreme: 28.04.2013 00:32h

    Navedite molim vas u kojoj je zemlji na svetu obavezno davanje organa.Sve sam cuo ali gluplju vest nisam skoro procitao

  • Miljojko Vreme: 28.04.2013 00:43h

    Ako Srbija ima 70.000 donora a jednog na milion znači li to da nas u Srbiji ima 70 miliona stanovnika?

  • Boka Vreme: 28.04.2013 01:05h

    E pa ja ne dam!!!

  • Sredoje Vreme: 28.04.2013 01:33h

    Nadam se da ce prvo poceti od politicara da zavestaju organe, oni su najzdraviji. Ovi bi i dusu da nam uzmu.

  • nesa Vreme: 28.04.2013 01:40h

    Evo,nasim politicarima ja zavestavam svoj reproduktivni organ..od sveg srca

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP