Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMA

Svi ćemo ove zime pomreti od gladi!

Autor: Ljubiša Mitić | 21.09.2013 - 09:02:00h | Komentara: 7

Na narodnu kuhinju u Prokuplju posle sedam godina rada stavljen je katanac pre desetak dana! Zbog toga je 380 korisnika ostalo bez jedinog sigurnog obroka, a nadležni tvrde da je nedostatak novca glavni razlog zatvaranja.

Bez jedinog sigurnog obroka ostalo je 380 korisnika

Bez jedinog sigurnog obroka ostalo je 380 korisnika

- Crveni krst je prinuđen da obustavi deljenje hrane, jer je opština za prvih devet meseci prebacila tek oko 470.000 dinara, iako su mesečni izdaci samo za pripremu i distribuciju hrane oko 1.215 dinara po korisniku, to jest više od 450.000 dinara mesečno - kaže Dušica Dinić, sekretarka Crvenog krsta (CK) u Prokuplju.


- Ukazivali smo predsedniku opštine i nadležnim institucijama da nam se isplate sredstva predviđena budžetom za 2013. godinu. Međutim, smo uvek nailazili na zatvorena vrata - ističe Dinić uz napomenu da je za ovu godinu iz budžeta u tu svrhu predviđeno 4,5 miliona dinara, a da je dosad prebačeno svega 10 odsto.

- Većini naših korisnika je ovo bio jedini obrok dnevno. Sada ostaju i bez toga, pa će mnogi od njih završiti na ulici, a hranu tražiti po kontejnerima - tvrdi ona. Korisnici narodne kuhinje poručuju da mnogi od njih, ako se problem uskoro ne reši, neće dočekati proleće jer će tokom zime bukvalno umreti od gladi.

- Iako obrok koji sam dobijao nije bio dovoljan za sve ukućane, ipak je mnogo značio, jer smo bili sigurni da nećemo umreti od gladi. Sada smo ostali bez hrane, prepušteni ulici i kontejnerima da bismo preživeli - kaže Aleksandar Jovanović (61), koji živi sa suprugom invalidom. S njim se slaže i Dragan Ranković (54), koji je 2005. ostao bez posla, ne prima ni dinar socijalne pomoći i još izdržava sina koji studira DIF u Nišu.

Političko prepucavanje?

Predsednik opštine Ljubiša Đurković izjavio je da je došlo do nesporazuma u komunikaciji i saradnji CK i lokalne samouprave i najavio da će taj problem biti rešen i da će od 1. oktobra kuhinja ponovo početi da radi. „Obavestili smo nadležne u CK da podnesu zahtev lokalnoj samoupravi i posle toga će im određena sredstva biti prebačena - rekao je Đurković. Međutim, kako nezvanično saznajemo, iza svega se krije politika, jer je Dušica Dinić član DS-a, u opoziciji, pa vlast želi da preuzme mesto sekretara CK.

Poslednji komentari
  • petar Vreme: 21.09.2013 10:35h

    1200din dnevno po osobi, jedan obrok!? Pa i tu ste našli da kradete. Moja četvoročlana porodica jede 3 obroka u proseku za te pare.

  • Ano Vreme: 21.09.2013 11:14h

    Radite pa nećete pocrkati! Navikli da žive na tuđoj grbači i uvijek im neko drugi kriv, džabalebaroši jedni!

  • Pedja Vreme: 21.09.2013 12:44h

    Arbeit macht frei.

  • olga Vreme: 21.09.2013 13:52h

    Moglo bi to društvo da se dohvati malo i posla;škole nemaju i kako misle da ih hrane ostali poreski obveznici?U opšte nemam razumevanja za te ljude na kazanu osim onih izuzetno stari i bolesnih.Dovoljno je pogledati ove koji prose po ulicama ,a većina prima socijalnu pomoć i hrani se u kuhinjama;hitna revizija socijalnih slučajeva mora da usledi inače će te svi ići na kazan osim malog broja bogatih ljudi.

  • Boban Vreme: 21.09.2013 17:36h

    Kad mi se vec nije dalo da budem kao ovi sa slike.Nije mi se dalo ni da budem neka zivotinjka. itd, pa da smo kukumazcim i trazim od drzave da mi da. Ali sam zato srecan sto imam izbor pa u svakom momentu mogu da postanem gej i da idem u Beograd i trazim da mi se da, i kukam kako sam ugrozen.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP