Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPREČITE TROVANJE DECE OLOVOM

Svi da adekvatno reaguju
u slučaju zagađenja u Zajači!

Autor: Tanjug | 13.06.2013 - 16:41:00h | Komentara: 0

Stanovnici Zajače kod Loznice očekuju da svi nadležni u zemlji reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima da bi se efikasno rešilo pitanje zagadjenja u tom selu, rečeno je danas posle sastanka u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Topionica olova Zajača

Topionica olova Zajača | Foto: Farmakom MB

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je grad već nekoliko puta inicirao da nadležne inspekcije izadju na teren i utvrde o kom stepenu kontaminacije je reč i da se obezbede pregledi i proveri sadržaj olova u krvi dece, što će grad i dalje činiti.

Grad Loznica subvencijama pomaže deo stanovnika koji ne mogu da koriste povrće i voće sa svojih njiva zbog zagadjenja zemljišta, rekao je Petrović i dodao da će gradske vlasti omogućiti i adekvatno vodosnabdevanje tog sela.
Ohrabruje spremnost da svi nadležni rade na tom pitanju u okviru svojih ovlašćenja, dodao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Tomislav Šubaranović, istakao je da pitanje zagadjenje u selu Zajača, u kojem se nalazi topionica, ali i obližnji rudnik, nije u nadležnosti tog ministarstva, već Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

On je poručio da niko u Vladi "ne želi da truje decu i narod" i da se u rudarstvu radi na uvodjenju savremene tehnologije koja nema štetan uticaj na životnu sredinu, i dodao da se u blizini Zajače radi o rudniku sa podzemnom eksploatacijom koja nije mnogo štetna po životnu sredinu i da je u interesu svih da taj rudnik i dalje radi.
Državni sekretar u tom ministarstvu, Milana Rakić, kazala je da Ministarstvo rudarstva odmah upućuje ekipe na teren kada se pojave slučajevi da zbog rudarskih aktivnosti dodje do "iritacije" životne sredine.

"Takve ekipe već funkcionišu i mi ćemo postupiti u skladu sa svojim nadležnostima", dodala je Milanović, i ponovila da je ekologija u nadležnosti drugog ministarstva.

Generalni direktor kompanije Farmakom MB koncern, Miroslav Bogićević, u čijem su vlasništvu rudnici u blizini Zajače, rekao je da taj koncern ne zagadjuje životnu sredinu, već da se radi o istorijskom zagadjenju zemljišta

On je naveo da je Farmakom u topionicu ugradio nova filter postrojenja za prečišćavanje i da je taj koncern u rudnicima prvo investirao u zaštitu na radu i zaštitu životne sredine, pa tek onda u proizvodnju.

Bogićević je pozvao predstavnike medija da dodju u Zajaču i uvere se u stanje na terenu.

Na novinarsko pitanje zašto godinu ipo dana nisu uradjenji kontrolni pregledi stanovnika i da li se radi nekakvoj sprezi države i njega kao privatnog vlasnika rudnika, Bogićević je odgovorio da to nije tačno, da se to nigde u svetu ne radi i "da je zabranjeno čak i u ratu".

On je zapitao zašto se baš sada poteže pitanje zagadjenja u Zajači, kad topionica ove godine uopšte ne radi, a prošle godine je radila s pola kapaciteta.
"To nije prvi put da se čudne i teške stvari dešavaju u Zajači," rekao je Bogićević i naveo da je Farmakom u rudnike uložio prošle godine oko 40 miliona evra.

Zaštitnik građana preporučio je pre dva dana Ministarstvu zdravlja da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi dece koja žive u Zajači i da preduzme preventivne i interventne mere, u skladu sa rezultatima ispitivanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP