Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO ĆE DA ODGOVARA?

SVI su krivi za smrt malog Save!

Autor: Ružica Kantar | 07.10.2014 - 13:55:00h | Komentara: 4

Do pogibije dvanaestogodišnjeg Save Stevanovića, koga je usmrtio metalni gol koji je pao na njega dok se igrao u dvorištu Tehničke škole u Knjaževcu, došlo je jer u Srbiji ne postoji institucija koja kontroliše sprovođenje akta o bezbednosti!

To je, naime, akt koji su od 2003. godine škole u obavezi da potpišu u saradnji sa lokalnom samoupravom, a kojim se reguliše pitanje bezbednosti dece u školama.

Tuga: Sava S.

Tuga: Sava Stevanović


Sagovornici „Alo!“ kažu da inpekcija Ministarstva prosvete izlazi na teren tek po prijavi i ne bavi se kvalitetom akta i njegovim sprovođenjem, pa je bezbednost dece praktično prepuštena savesti direktora!

- Zakonom o osnovnom obrazovanju, škola je u obavezi da potpiše akt o bezbednosti u saradnji sa jedinicom lokalne samouprave. To se usvaja na školskom odboru, koji čine tri predstavnika roditelja i lokalne samouprave i predstavnici škole. Oni su i odgovorni za sprovođenje tog akta - kaže za „Alo!“ Biljana Lajović, koordinator u Ministarstvu prosvete, i dodaje da inspekcija Ministarstva povremeno izlazi na teren i proverava „šta i kako škole rade“.
Ona, međutim, nema objašnjenje za to kako je došlo do ove tragedije.

Sahrana Save Stevanovića

Sahrana Save Stevanovića

Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i profesor u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kaže za „Alo!“ da je ovo pitanje vrlo loše regulisano, a da inspekcija izlazi na teren samo po prijavi.

Poslednje zbogom Savi


Juče je u 14 sati Sava Stevanović ispraćen na večni počinak. Na desetine uplakanih Knjaževčana, učenika, Savinih drugova, meštana, krenulo je pešice od njegove kuće do gradskog groblja. Hodali su lagano, sredinom kolovoza, kao da žele da odgode momenat kada će se konačno oprostiti od Save. Majka Maja bila je neutešna. Dozivala je svog najdražeg Savu, govorila mu kao da može da je čuje, polusvesno dodirivala kovčeg kao da miluje svog malog sina. Uzalud je familija pokušala da je uteši, da joj pomogne, majka je na groblju ostavila svoje srce. S. B.

- Pa čak i tada ne proveravaju na koji način se akt sprovodi. Za kontinuiranu kontrolu bezbednosti dece u školama i obezbeđenje sprava i školskog dvorišta nemaju ni vremena ni odgovarajuće službe i kapacitete.
Sa druge strane, problem je što u Srbiji ne postoji nijedan zakon ili pravilnik koji nalaže da se golovi zakucavaju, pa je taj problem uglavnom ostavljen školama - navodi Sokić. Da je upravo izostanak zakonske regulative kriv za tragičnu nesreću u kojoj je život izgubio dečak smatra i Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“ za grad Beograd.

- Za smrt ovog deteta, kao i za brojne druge nesreće koje su se dešavale u dvorištima, krivi su svi u lancu - Ministarstvo prosvete, lokalna samouprava i škola. Ozbiljna država ne bi smela da prepusti školama da bez ikakvog nadzora brinu o sigurnosti naše dece. Inspekcija Ministarstva trebalo bi da na početku svake godine izvrši nadzor nad tim kako škole sprovode akt o bezbednosti. Mi moramo biti sasvim sigurni da su naša deca bezbedna kada ih pustimo u školu - kaže Soćaninova.
- Bitno je da svi u ovom slučaju preuzmu odgovornost kako bismo se konačno pomerili sa mrtve tačke i napravili sistem da zaštitimo našu decu - zaključuje ona.

Inspekcija u školi, podneta prijava!
U Tehničkoj školi u Knjaževcu pre godinu dana metalni gol je pao na još jedno dete, koje je tom prilikom zadobilo prelom noge, međutim Biljana Lajović kaže da ne zna da li je škola obavestila Ministarstvo o tome. „Republička inspekcija će danas izaći na teren i utvrditi sve okolnosti, a onda ćemo u skladu sa tim videti ko je tačno odgovoran za ovu tragediju - navela je Lajovićeva.
Zaječarska policija podnela je krivične prijavu protiv Ljiljane Žikić, direktorke srednje Tehničke škole u Knjaževcu, zbog sumnje da je počinila krivično delo izazivanja opšte opasnosti i Vojkana Jelenkovića, radnika škole zaduženog za bezbednost, koji se sumnjiči da je saizvršilac.

Poslednji komentari
  • iva Vreme: 07.10.2014 17:41h

    Dusa me boli za ovim detetom..i ja imam sina njegovih godina. Bitno je da se kriminalci i psihopate udomljavaju po zatvorima kao da su u hotelu a ne na robiji..a nije bitno da se ulozi u skole i u bezbednost nase dece. Za to nikada nema para? Tuga!

  • julija Vreme: 07.10.2014 19:02h

    sada inspekcija,,,kasno je za to..njega nema,inspekciju radite kad treba...

  • Mandarina Vreme: 08.10.2014 15:02h

    Pravda za zandarme, ONI prisli sa vatrenim oruzjem i oglusili se o naredbu OSL da ne mogu proci kroz kordon policije, ONI su se oglusili o naredbu i dobili su palicu. Prosto je za razumeti.

  • Orfej Vreme: 08.10.2014 16:22h

    Podrzavam u potpunosti !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP