Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG MALVERZACIJA UHAPŠEN BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE SURČIN

Svojim firmama nabacio
poslove od 150 miliona dinara!

Autor: I. Ninić - B. Jelovac | 01.03.2013 - 00:00:00h | Komentara: 5

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) juče su uhapsili Vojislava Janoševića (67), bivšeg predsednika opštine Surčin (2005-2012), inače kadra Demokratske stranke, zbog sumnje da je oštetio budžet opštine za više od 27 miliona dinara.

Sukob interesa težak milione: Vojislav  Janošević

Sukob interesa težak milione: Vojislav Janošević | Foto: Vesna Lalić

Osim njega, lisice su stavljene i na ruke još četiri osobe koje se takođe terete za zloupotrebe službenog položaja prilikom izgradnje kanalizacione mreže u Surčinu. Ipak, kako “Alo!” ekskluzivno otkriva, Janošević je preko svojih firmi “Diogen”, “Ambar” i “Ambar mlin”, čiji su suvlasnici on, njegovi sinovi i brat, ispumpao više od 150 miliona dinara iz opštinskog budžeta i budžeta četiri javna preduzeća u Surčinu!


Naš list je imao ekskluzivan uvid u dokumentaciju iz koje se vidi da su opština Surčin i njena javna preduzeća za turizam, informisanje, komunalnu delatnost i “Agrar” u poslednjih pet godina intenzivno poslovali sa Janoševićevim privatnih firmama, dok je on istovremeno bio na čelu opštine. Izvor „Alo!“ iz opštine Surčin kaže da sve ove godine, zbog „dobrih kontakata koje je imao u beogradskoj policiji, niko od nadležnih se nije obazirao na Janoševićevo brzo bogaćenje“.

- Kao predsednik opštine je upravo opštini izdavao veliki broj lokala i drugog poslovnog prostora, a preko svoje firme „Diogen“ angažovao kurire i radnike za tehničke poslove za potrebe opštine. Restoranima u sklopu opštinskih javnih preduzeća prodavao je velike količine mesa godišnje iz svoje mesare „Ambar“ i to je plaćano novcem iz budžeta. Svi direktori javnih preduzeća su bili pod njegovom kontrolom sve ove godine i od Surčina je napravio privatnu opštinu - kaže izvor „Alo!“ iz opštinske uprave. Bez obzira na to što je proteklih godina Janošević u „Diogenu“ imao svega 3,8 odsto vlasništva, naš izvor tvrdi da je on vodio glavnu reč u firmi.

- Janošević je istovremeno predsednik Kulturno-umetničkog društva „Diogen“, a to društvo u firmi „Diogen“ d. o. o. ima 53,5 odsto vlasništva. Da bi zataškao tragove u slučaju da dođe do kontrole poslovanja, on je prošle godine udeo u preduzeću preneo na drugo lice i tako formalno izašao iz vlasništva firme - objašnjava naš izvor.

Kako saznajemo, Janoševićeva firma “Diogen” je izdavala poslovni prostor Javnom preduzeću za informisanje opštine Surčin, što potvrđuje i novi direktor tog preduzeća Dragan Bogdanović: „Koliko sam upoznat, doskora su bila zakupljena četiri lokala i magacin, gde je svaki plaćan po 190 evra mesečno. Dva lokala su zakupljena još 2008. godine, a dva lokala i magacin nešto kasnije. “Kako nezvanično saznajemo, Janošević je preko „Diogena“ zarađivao oko 10.000 evra mesečno na rentiranju.

Inače, u drugoj firmi, „Ambar“, osim Janoševića vlasnički udeo imaju njegov brat Branislav, ali i sinovi Nikola i Milan, koji su ujedno i formalni vlasnici firme „Ambar mlin“ iz Surčina. Ni sa jednim od njih trojice juče nismo uspeli da stupimo u kontakt. Beogradski odbor Demokratske stranke juče je saopštio da je neophodno da se što pre “prestane sa atmosferom zastrašivanja” i da se istragama bave nadležni organi, “a ne tabloidi”, što je, kako tvrde, bio slučaj i u privođenju Janoševića. Marko Zeljug (SNS), član Opštinskog veća u Surčinu, potvrđuje za „Alo!“ da je opština duže vreme rentirala poslovni prostor od firme tadašnjeg predsednika opštine, pa čak i zgradu opštine, ali da je nova vlast odmah raskinula te ugovore i tako uštedela oko 8.000 evra mesečno.

Za radove od 16,5 miliona isplatio 43 miliona dinara!

Pored Vojislava Janoševića, juče su privedeni i Rade Spasić (68), nadzorni organ opštine Surčin, Jovan Milivojević (40), bivši direktor JP “Surčin”, Gvozden Radivojčević (57), direktor i vlasnik preduzeća “Komgradnja”, i Svetlana Spasenović (49), rukovodilac radova preduzeća “Komgradnja”. Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Dejan Radojević (40), takođe rukovodilac radova u ovom preduzeću. Oni se terete za zloupotrebe u periodu od juna 2011. do marta 2012.


- Janošević je 6. juna 2011. u ime opštine Surčin, čiji je bio predsednik, sa preduzećem “Komgradnja” zaključio Ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacione mreže u vrednosti više od 112 miliona dinara. Potom je Ugovorom o ustupanju od 20. jula iste godine ugovorne obaveze sa opštine preneo na JP “Surčin”. Mahinacije su zatim usledile sa takozvanim privremenim situacijama, koje podrazumevaju da nadzorni organ izlazi na teren, konstatuje šta je od radova u tom trenutku izvedeno i na osnovu toga se izvođaču plaćaju radovi koje je odradio - objašnjava naš izvor u policiji.
Uhapšena četvorka je tako sačinila osam neistinitih privremenih situacija koje je Janošević overio i na osnovu toga odobrio isplatu “Komgradnji” od 43 miliona dinara, iako je znao da ti radovi nisu izvršeni u navedenom obimu. Osim toga, samo plaćanje je takođe izvršeno suprotno članu 10 ugovora, koji predviđa plaćanje u roku od 180 dana od prijema situacije, a sve imajući u vidu Presek izvedenih radova od 10. septembra 2012, koji je overen i potpisan od odgovornih lica GO Surčin i preduzeća “Komgradnja”, navodi se u saopštenju MUP-a.


- U tom preseku se navodi da je stvarna vrednost izvedenih radova 16,5 miliona dinara. Na taj način su preduzeću “Komgradnja” pribavili imovinsku korist od 27,2 miliona dinara i za isti iznos oštetili GO Surčin - kažu u MUP-u.


Janošević je juče uhapšen u zgradi opštine dok je završavao nešto u vezi s dokumentima.

Poslednji komentari
  • hromi daba Vreme: 01.03.2013 04:39h

    Zašto me nije iznenadila činjenica da je kadar DS-a. Vučiću će biti najlakše da strpa u zatvor vrh DS-a i onda će oni sami optuživat jedan drugog. Mišković kad iznese sav prljav veš, sumnjam da će bilo ko iz DS-a biti na slobodi !

  • babangida Vreme: 01.03.2013 07:12h

    Odlican tekst. Fali samo podatak ispred koje je to stranke doticni gospodin izabran za predsednika opstine?

  • vitez Vreme: 01.03.2013 13:18h

    A ministar poljoprivrede što štiti svoje farme a narodu prodaje "obogaćeno" mleko, ovi se uhvatili refanšizma i zamajavaju narod. Mućnite malo.

  • JEREMIJA KRSTIC Vreme: 02.03.2013 01:24h

    P to je javna tajna ,da se u Beogradu i opštinama sve radi po babine linije i koliki je moj deo ,ama ni jedan posao nije se završio normalno.Budi naš pa radi šta znaš.

  • Budjoni Vreme: 02.03.2013 10:11h

    Smestite ga u BURE i Diogen je ziveo tamo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP