Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GUVERNERKA NARODNA BANKE

Tabaković: Dinar pada zbog dugova i Ukrajine!

Autor: Tanjug | 25.07.2014 - 08:30:00h | Komentara: 2

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da nije zabrinuta zbog pada vrednosti domaće valute na istorijski minimum od 116,74 dinara za evro i objašnjava da su razlozi za to loše stanje javnih finansija Srbije i dešavanja u Ukrajini.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: FoNet Dragan Antonić

"Aktuelna kolebanja kursa posledica su pre svega pojačane neizvesnosti kako iz domaćeg okruženja (tempa konsolidacije javnih finansija), tako i iz međunarodnog (geopolitička situacija u vezi s Ukrajinom)", rekla je Tabaković za Kurir.
Guvernerka napominje da aktuelna kolebanja kursa dinara ne smatra značajnim i da ne očekuje inflatorne pritiske i negativan uticaj na standard građana.

"Inflacija je trenutno najniža u poslednjih 50 godina i sve u kazuje na to da će i u narednom periodu biti niska i stabilna. Standard građana je bez sumnje nizak, ali uzrok nisu ni kurs ni inflacija, već pre svega teška ekonomska situacija i visoka nezaposlenost", objašnjava Tabaković.
Ona je takođe odbacila navode da bi prava vrednost kursa bila 180 dinara za evro da je kurs bio ravnomerno usklađivan s kretanjem cena u Srbiji i EU u poslednje dve decenije.

"Pomenuta kalkulacija nije ispravna", naglasila je Tabaković, dodajući da bi uzimajući u obzir ostvaren rast cena u Srbiji i EU u poslednje dve decenije i poštujući princip pariteta kupovnih snaga, nivo kursa bio znatno niži od pomenutog.
Poslednji komentari
  • boban Vreme: 25.07.2014 08:51h

    ako niste zabrinuti za pad dinara onda preuzmite placanje mog stambenog kredita u Svajcarcima jer i onako nista niste uradili po tom pitanju od kako ste guverner sem sto sebi uzimate veliku platu.izgledami da to najbolje i znate.vi ste moje najvece RAZOCARENJE.

  • Nikola Vreme: 25.07.2014 09:28h

    Ma vazno je da tvoja plata ne pada, koga briga za dinar.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP