Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBRE VESTI

Tabaković: Inflacija će
početi da pada polovinom 2013!

Autor: Tanjug | 20.12.2012 - 19:48:00h | Komentara: 0

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je večeras da će se inflacija početi da pada polovinom naredne godine i da će se inflacija do kraja 2013. vratiti u granice cilja.

Tabaković je, gostujući na RTS-u, istakla i da centralna banka "ne cilja" nijednu vrednost kusa, ali da neće dozvoliti njegove velike oscilacije i ako bude potrebno u te svrhe, umereno će trošiti devizne rezerve.

Devizna štednja građana dostigla 7,9 milijardi evra: JorgovankaTabaković, guverner NBS-a

Dobre vesti iz NBS-a | Foto: Rajko Ristić

"Nećemo dozvoliti nikakve ogromne oscilacije kursa, ako treba trošićemo pomalo i deviznih rezervi, da se osećamo da u ovoj zemlji može da se živi predvidljivo", naglasila je ona, napominjući da NBS nastavlja da vodi politiku rukovodjenog plivajućeg deviznog kursa.

Ističući važnost koordinacije fiskalne i monetarne politike i razmene potpunih i istinitih podataka, Tabaković je navela i da je veoma zadovoljna saradnjom i nivoom razmene informacija sa Vladom Srbije.

Guverner je rekla i da se radi na rešavanju problema građana koji imaju poteškoće u otplati kredita u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije i udruženjima korisnika kredita.

Ona je naglasila da će banke te probleme morati da reše i da preuzmu na sebe deo tog tereta jer ne mogu da budu na tržištu "samo kada su godine rodne, već i kada su sušne".

Prema njenim rečima, neke banke su rešile te probleme, a neke ne samo da ih nisu rešile već se o njih oglušuju i na tom polju mora da bude urađeno mnogo više.

Tabaković je naglasila i da joj nezavisnost da donosi odluke kao guverner daje činjenica da dolazak na to mesto ne duguje nikome, da "nije prezenter tuđih prezentacija", niti bilo čija "lutka na koncu", i da će na čelu NBS biti sve dok bez ikakvih ograničenja bude mogla da radi u interesu države i građana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP