Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REGIONALNI INVESTICIONI SAMIT

Tabaković: Srbija dobila 584 miliona evra direktnih stranih investicija!

Autor: Marijana Krkić | 25.10.2013 - 16:04:00h | Komentara: 0

Od neto priliva stranih direktnih investicija u Srbiju, koji zaključno sa današnjim danom iznosi 584 miliona evra, samo sedam odsto je uloženo u energetski razvoj.

Biće bolje sutra: Tabakovićeva

Jorgovanka Tabaković | Foto: Goran Srdanov

U trgovinu i finansije je uloženo 32 odsto, građevinski sektor 13, a prerađivačke kapacitete 22 odsto. To znači da imamo zadatak da razmislimo gde da preusmerimo ostala sredstva – rekla je guverner Narodne banke Srbije , Jorgovanka Tabaković na Regionalnom investicionom samitu u organizaciji magazina NIN.
Neto priliv stranih direktnih investicija od 2005. do 2012. godine u Srbiji iznosi 12,5 milijardi evra, što je manje u odnosu na zemlje regiona, ukazala je Tabaković. Hrvatska je, kako navodi, u istom periodu inkasirala 14,7 milijardi stranih investicija, Mađarska 36,3, a Rumunija 40,2 milijarde evra.
- Za razliku od prethodnih godina kad je ukupan iznos stranih direktnih investicija iznosio oko šest odsto BDP-a, usporavanje rasta svetske ekonomije je dovelo do toga da SDI padnu u 2012. Na svega jedan odsto BDP-a. U narednim godinama očekujemo oporavak priliva stranog kapitala, koji ćemo usmeravati ka trgovini, industiriji, poljoprivredi - kaže Tabaković.
Važno je sa kojim će ciljem i na koji način sredstva da budu uposlena u ekonomiji, podvukla je ona.
- Danas smo svesni da razvoj zemalja u tranziciji zavisi od priliva stranog kapitala, koliko god da se taj značaj umanjuje. To nije nužno začarani krug zavosnosti od industrijalizovanih ekonomija u koji države moraju da budu uvučene – rekla je guvernerka.
Gledamo pozitivno na nedavno donete mere vlade i nastojimo da obezbedimo pozitivan ishod pregovora sa aranžmanom sa MMF, dodala je guvernerka.
Ona je istakla i da“od vremena kada se prate inflaciona istraživanja u Blumbergu, danas je u Srbiji inflacija na ovogodišnjem minimumu, na nivou od 5,5 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP