Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GUVERNERKA POTVRDILA

Tabaković: Vlada i NBS sprovode istu ekonomsku politiku!

Autor: Tanjug | 02.01.2015 - 20:16:00h | Komentara: 1

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je večeras da Vlada i NBS sprovode istu ekonomsku politiku i treba da se podržavaju u sprovodenju mera ekonomske politike.

U šoku: Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Promo

"Vlada i NBS sprovode istu ekonomsku politiku i ne znaci da treba da imaju iste projekcije, niti da jedna drugu hvale, ali treba da se podržavamo u sprovodenju mera ekonomske politike, a mi smo to cinili. Ali nikada necemo uciniti ništa da budžet Srbije punimo inflatornim porezom. Pošteno je da kada trošite više nego što zaradite, uvedete porez od 10 odsto, nego da, kao što smo imali godinama, imate inflaciju od 12 odsto i pricate gradanima kako necete dirati njihove plate", rekla je Tabaković za RTS.
Guvernerka je kazala da je to što je kurs, i pored prodaje više od milijardu i po evra, premašio 120 dinara za evro, ipak uspeh.

"Jeste uspeh u izazovima koji nas nisu štedeli, od prirodnih katastrofa do nepredvidivih uticaja sa medunarodnih tržišta, da ipak održimo stabilnost kursa koji je od pocetka godine oslabio 5,5 odsto. To je manje nego kod drugih, jacih, ekonomija i privreda. Kurs jeste u velikoj meri odraz stanja i zdravlja privrede, a ne samo mera monetarne politike", istice Jorgovanka Tabaković.
Ona je uverena da će "sklapanje aranžmana i stabilizacija prilika na medunarodnom tržištu uticati na to da sada dostignute vrednosti kursa, možda u iducoj godini budu i znatno niže".
Na pitanje hoće li u narednih 12 meseci inflacija biti oko planiranih cetiri odsto, Tabaković je rekla da je to "srednja vrednost naše zakonske obaveze da stabilnost cena održavamo targetiranom inflacijom cetiri plus-minus jedan i po, što znaci da cemo biti u cilju i sa dva i po odsto i ocekujemo da se u drugom kvartalu vratimo u granice cilja".
Guvernerka je navela da je, posle šest godina, Srbija dobila novu investiciju u bankarskom sektoru.

"To je Mirabank, clanica medunarodne Rojal grupe sa sedištem u Emiratima, sa osnivackim kapitalom od 15 miliona evra. Nece se baviti poslovima sa stanovništvom u prve dve-tri godine, a ima vrlo ambiciozan plan da uloži pet milijardi dolara", navela je Tabaković.
Ona je izrazila očekivanje da se trend ukrupnjavanja banaka nastavi.
"Necemo više cekati da se problem desi i dostigne takav stepen da država i građani treba da finansiraju preambiciozne planove onih koji državi nisu placali porez i koji su koristili institucije kao samoposluge, gde su uzimali robu, a da ne plate. Možda je to najveci uspeh banke i on se prenebregava. To cemo uraditi i uz pomoc MMF-a, koji ce pomoci da napravimo novi regulatorni okvir, da preventivno delujemo da nam se takvi slucajevi ne dešavaju", istakla je Tabaković.
Na pitanje da li je MMF potpisivanje aranžmana uslovio necim konkretnim, kao što je na primer prodaja Železare, guvernerka je odgovorila da nikakav uslov, koji bi znacio nekom drugom više nego građanima, nije postavljen niti može da bude postavljen.

"Dogovor je postignut, potpisivanje odmah posle Nove godine i mi se tako ponašamo kao da je on na snazi", rekla je Tabaković.
Poslednji komentari
  • radnik AMS Osiguranja Vreme: 02.01.2015 20:56h

    Smenite Jorgovanku!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP