Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RANI RADOVI

Tači bi da "opere" kriminalnu prošlost! (FOTO I VIDEO)

Autor: Vesti-online | 15.07.2013 - 12:25:00h | Komentara: 0

Premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači želeo bi da ostane upamćen kao državnik, koji ima bliske veze sa Zapadom, ali ga ratna prošlost i dalje proganja, piše "Njujork tajms". Uprkos tome, Tači negira učešće u bilo kakvim zločinima, navodi ovaj list.

Hašim Tači

Zvali su ga "Zmija": Hašim Tači | Foto: Reuters

Američki dnevnik, opisujući Tačija, navodi da su ga saborci zvali "Zmija" i da je važio za nemilosrdnog komandanta, koga su se najviše bojali tokom rata na Kosovu 1999. godine.

U junu je prihvatio da sprovede okvirni sporazum o podeli vlasti sa Srbijom, koji su Evropa i SAD pozdravili kao trijumf mira i pomirenja u regionu, posle ratova devedesetih u tom delu Balkana. Tači je u Vašingtonu i Briselu bio prozvan balkanskim Gerijem Adamsom, njegova zemlja je sada na putu kao Evropi, a njegovo ime spominjano je, neverovatno, kao ime mogućeg kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

U Srbiji je, međutim, veoma ozloglašena figura. Za bivšeg komandanta OVK zapadne diplomate kažu da je bio nemilosrdan i zastrašujući vođa tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Naređivao je hapšenja, ubistva i čistke među pobunjeničkim borcima. Tači to oštro odbacuje.

Hašim Tači

Tačija su se najviše plašili: Hašim Tači sa pripadnicima OVK | Foto: AP

"Mnogi ljudi u Srbiji smatraju da to što Tači nije optužen za ratne zločine prikazuje dvostruke standarde pravde pobednika", kaže Ljiljana Smajlović, istaknuti srpski komentator i predsednica Udruženja novinara Srbije.

U intervjuu, Tači odbacuje takve etikete, tvrdeći da se snažno borio protiv brutalnog ratnog neprijatelja.

"Borio sam se na pravoj strani istorije, oslobađajući moj narod od tiranije nemilosrdnog neprijatelja i masovnog pokušaja genocida", kaže Tači.

Ipak, prošlost ga stalno progoni. Godine 2010, u izveštaju Saveta Evrope pisalo je da je Tači predvodio "mafijaške grupe" koje su krijumčarile oružje, heroin i ljudske organe tokom, ali i posle rata.

Evropljani ga vratili  iz Ljubljane: Hašim Tači

Odbacio sve optužbe: Hašim Tači | Foto: AP

Tači je odbacio te optužbe, a tzv. kosovska vlada tada ih je nazvala "gnusnim". U avgustu 2011. godine, Evropska unija je formirala specijalnu radnu grupu sa zadatkom da istraži istinitost tvrdnji o trgovini organima, uključujući i one da je Tači u to uključen. Radna grupa još nije dostavila svoje zaključke.


Upitan o optužbama da su kosovski Albanci kidnapovali Srbe tokom rata i vadili im bubrege u skrivenoj Žutoj kući u Albaniji, Tačiju je nestao osmeh sa lica.


"Tako nešto se nikada nije dogodilo, nemamo ništa da krijemo", rekao je Tači.

Korupcija i kriminal

Mada su mu široko pripisivane zasluge za kosovsku nezavisnost, i potpredsednik SAD Džozef Bajden nazvao ga je "kosovskim Džordžom Vašingtonom", njegova vlada stalno je suočena sa optužbama za korupciju. U maju je pretrpeo još jedan udarac kada je sud EU naredio hapšenje sedam bivših komandanata OVK optuženih za ratni kriminal, uključujući i dvojicu Tačijevih bliskih saradnika. Tači ističe da su se on i njegovi saborci borili za slobodu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP