Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOSOVO I ALBANIJA SE VEĆ EKONOMSKI UJEDINJUJU

Tači i Rama prave „energetski autoput”

Autor: E. A. | 21.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Albanija i Kosovo za sada nemaju dozvolu Evropske unije za političko ujedinjenje, ali na tome ubrzano rade u oblasti privrede. Dokaz za to je spajanje njihovih energetskih sistema, bez obzira na to što još nije ugovoreno ko je vlasnik kosovskog rudnog bogatstva i energetskih kapaciteta u koje je Srbija ulagala milijarde dolara.

Ako ne može  politički, može  ekonomski:  Rama i Tači

Ako ne može politički, može ekonomski: Rama i Tači | Foto: Profimedia

- Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbežno i dogodiće se na putu ka Evropskoj uniji - izjavio je nedavno premijer Albanije Edi Rama i dodao da se ujedinjenje Kosova i Albanije može dogoditi i na drugi način, ukoliko se Evropa ne umeša u strateške kalkulacije balkanskih država i promenu izgleda Balkana.

Antić: Nije protivno Briselskom sporazumu


Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje za „Alo!“ da se u ovom slučaju ne radi o sistemskom povezivanju Kosova i Albanije.
- Nije reč o bilo kakvom sistemskom povezivanju energetskog sistema Albanije i Kosova i Metohije, već o izgradnji mreže dalekovoda, što je pak u skladu sa ugovorom o energetskoj zajednici koji je naša zemlja potpisala. Nije protivno ni rezoluciji 12-44 ni Briselskom sporazumu - objasnio je Antić.

Njegova izjava je izazvala brojna negodovanja kako u Srbiji, tako i u samom Evropskom parlamentu. Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači pokušao je da ublaži Raminu izjavu i objasni da ona nije pretnja Evropskoj uniji, već da se radi o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti.

Dokaz za realnost o kojoj su pričali Tači i Rama svakako je prilog o spajanju energetskih sistema Kosova i Albanije koji je objavila televizija Aldžazira. Naime, trenutno je u toku izgradnja svojevrsnog „energetskog autoputa“ koji bi trabalo da omogući razmenu struje između Albanije i Kosova i na taj način im obezbedi energetsku stabilnost.
Prema procenama stručnjaka kombinacija ova dva energetska sistema će uticati na stabilnost snabdevanja energijom, jer sva struja koja se proizvodi u Albaniji dolazi iz hidroelektrana, dok 98 posto energije koja se proizvodi na Kosovu dolazi iz termoelektrana. Prema rečima srpskih stručnjaka energetski sistemi Kosova i Albanije su idealni za umrežavanje, pošto jedni zavise od termoelektrana, a drugi od hidrokapaciteta.

Još se ne zna čija je:  Termoelektrana „Obilić“

Još se ne zna čija je: Termoelektrana „Obilić“ | Foto: Dušan Milenković


Hrvatska firma „Dalekovod“ gradi na Kosovu, dok „Energoinvest“, firma iz Bosne i Hercegovine, radi na izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda na teritoriji Albanije. Projekat je vredan oko 70 miliona evra. Iako se na Kosovu, okupila prava ekipa iz bivše Jugoslavije, Srbije nema ni u naznakama.

Vlada Kosova dodelila je projekat izgradnje nove termoelektrane, kapaciteta 600 megavata, američkoj kompaniji „Contour Global“. Ako sve bude teklo po planu, do početka naredne godine trebalo bi da se potpiše i ugovor.
Poslednji komentari
  • deki Vreme: 21.04.2015 08:53h

    Ljudi imaju cilj i nisu kao mi bezglavi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP