Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAKON SASTANKA U PRIZRENU

Tači: Kosovo i Albanija formiraju fond za Albance u Preševskoj dolini

Autor: FoNet | 11.01.2014 - 13:40:00h | Komentara: 1

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je jedna od glavnih odluka današnje zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije u Prizrenu, formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Evropljani ga vratili  iz Ljubljane: Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je jedna od glavnih odluka današnje zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije u Prizrenu, formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.
"Dobrodošli u zajedničku kuću", rekao je Tači, otvorajući prvu sednicu dveju vlada, koju je ocenio istorijskom i novim poglavljem za Kosovo, Albaniju i region.
"Sastanak naše dve vlade na ovom svetom mestu preporoda albanske nacije predstavlja poštovanje naših heroja iz raznih perioda i dokaz da se njihov trud, znoj i krv ceni", rekao je Tači, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Zahvaljujući njihovim delima, današnje i buduće generacije mogu uživati više mira, slobodu i razvoj, a građani Kosova i Albanije mogu živeti blizu i bez barijera na svojim ognjištima, naglasio je on.
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je dve vlade dovela za zajednički sto težnja za doprinosom albanskoj i regionalnoj integraciji u ujedinjenoj Evropi.
"Mi smo više od građana dve susedne zemlje. Velika većina naših građana pripadaju jednoj naciji koja sa svim unutrašnjim razlikama ima isti jezik, kulturu i zajedničku tradiciju", rekao je Rama.
Prva sednica dve vlade obeležena je potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti olakšavanja trgovine, transporta, te evrointegracija.
Tači je naglasio da će se tokom ove sednice dati obećanje o preuzimanju istorijske odgovornost o vođenju brige nad sunarodnicima koji žive u regionu, da će se ojačati veza sa albanskom dijasporom i najavio je formiranje fonda za Albance u Preševskoj dolini.
"I građani Kosova i Albanije, i oni u Tetovu, Preševu, Ulcinju i u dijaspori nestrpljivo su očekivali ovaj zajednički sastanak. Nije slučajno i da je jedna od glavnih današnjih odluka formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", rekao je Tači.
On je dodao da je cilj ovog međuvladinog foruma harmonizovanje politika i stavova koji se tiču nerešenih problema Albanaca gde se god oni nalazili.
Poslednji komentari
  • makedonac Vreme: 11.01.2014 22:02h

    O..o..o situacija je sve jasnija! Štrumfovi hoće i zvanično da prošire štrumf selo! Gargamele. gde si???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP