Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IGNORIŠE

Tači: Neću dozvoliti da se razgovara o srpskoj Rezoluciji

Autor: Tanjug | 14.01.2013 - 21:30:00h | Komentara: 0

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je neprihvatljivo da opštine sa srpskom većinom na Kosovu dobiju status autonomnih opština i kaže da neće dozvoliti da predlozi iz Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu budu tema predstojećeg razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.

“Predlog Srbije da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština je neprihvatljiv i nećemo dozvoliti da se nadje na stolu (razgovora)”, kazao je Tači na današnjem sastanku sa liderima kosovskih parlamentarnih stranaka uoči odlaska u Brisel 17. januara, saopštila je kancelarija za odnose sa javnošću vlade Kosova.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: Beta AP

 Tači je kazao da tokom dijaloga kosovska vlada neće prihvatiti da razgovara, kako je rekao, o statusu Kosova, odnosno nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i međunarodno priznatim granicama, unutrašnjoj organizaciji koja je uspostavljena shodno planu Ahtisarija i Ustavu Kosova kao i ostvarivanju svih sporazuma koji su postignuti tokom tehničkog dijaloga.

Kako se navodi, Tači je liderima stranaka, medju kojima je bio i Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke, rekao da su osnov za razgovore sa premijerom Srbije plan Martija Ahtisarija, Ustav i zakoni, rezolucija Skupštine Kosova i sporazumi koji su u okviru tehničkog dijaloga postignuti sa Beogradom uz posredstvo Roberta Kupera.

"Beograd neće moći da prizna nezavisnost"

Kosovo, kako je saopšteno, očekuje da se na kraju procesa postigne "međunarodno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa izmedju dve zemlje, koji će garantovati EU, SAD i zemlje velike petorke (kvinta)", kao i da "omogući učlanjenje Kosova u UN i druge medjunarodne mehanizme”.

U saopštenju se navodi i da predstavnici Kosova shvataju da na kraju ovog procesa Beograd neće moći da prizna nezavisnost Kosova, ali smatraju da je neophodno da se Kosovu obezbedi učlanjenje u UN i otvori put za učlanjenje u NATO i EU.

Tači je rekao da se na ekonomskom planu predviđa razvojni fond za sever zemlje, kojim bi se finansirali razni infrastrukturni projekti, a taj fond bi, prema njegovim rečima, bio otvoren i za donacije iz Srbije i međunarodne zajednice.  

U saopštenju se navodi i da je kosovska vlada zainteresovana da u dijalogu "u kratkom roku postigne jačanje kosovskih struktura na severu zemlje u oblastima zdravstva i socijalne politike u skladu sa rešenjima iz kosovskog ustava i predloga Martija Ahtisarija".
Među ciljevima razgovora, kako se navodi u saopštenju, biće i kako se navodi, "uklanjanje bezbednosnih struktura Srbije sa severa Kosova, stvaranje uslova za održavanje slobodnih izbora u opštinama na severu Kosova i za učešće građana ovog dela Kosova na opštim izborima na Kosovu".

Kosovska vlada je saopštila da je njihov cilj, takodje i stvaranje opštine severna Mitrovica, stvaranje uslova za organizovanje popisa stanovništva i domaćinstava na severu, adekvatan ekonomski i razvojni tretman severa Kosova.
Tači je najavio da će na sledećem sastanku sa Dačićem razgovarati i o, kako se navodi, "rasformiranju ilegalnih struktura Srbije na severu Kosova" kao i o mehanizmima za transparentnost izdvajanja i korišćenja sredstava za srpsku zajednicu na Kosovu kojima bi se upravljalo iz kosovske vlade, uz predstavnike srpske i međunarodne zajednice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP