Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EPILOG IZBORA NA KOSOVU

Tači nudi premijersko mesto Haradinaju, Vlada nemoguća bez Srba!

Autor: Vesti | 11.06.2014 - 09:00:00h | Komentara: 0

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija ponudila je Ramušu Haradinaju, lideru Alijanse za budućnost Kosova, funkciju premijera ukoliko uđe u koaliciju sa tom partijom, objavio je sinoć prištinski Ekspres.

Doček Ramuša Haradinaja u Prištini / Foto: AP i Reuters

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači u Prištini / Foto: AP i Reuters 

Pozivajući se na pouzdane izvore, Ekspres navodi da je Haradinaju ponuđeno mesto premijera, ali je nejasno kako će on reagovati.
Da je Tači ponudio Haradinaju mesto premijera, u kasnim satima, preneo je i portal na albanskom jeziku "Gazetablic". Taj portal je, pozivajući se na pouzdane izvore objavio da će Tačijeva ponuda Haradinaju biti prosleđena u kabinet njegove partije Alijanse za budućnost.
Ranije juče u Prištini je objavljeno da će novi premijer Kosova biti Ramuš Haradinaj. To je rezultat dogovora predstavnika njegove stranke sa Demokratskim savezom Kosova i Inicijative za Kosovo.
Lideri tri stranke, koje su postigle sporazum o formiranju nove kosovske vlade - Isa Mustafa iz Demokratske stranke Kosova (DSK), Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo (Nisme) - saopštili su da su se udružili kako bi omogućili da Kosovo dobije "vladu drugačijeg puta, koja bi zemlji vratila nadu".
Ta vlada bi, kako je navedeno, u njihovom zajedničkom saopštenju, trebalo bi da se usredsredi na ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da se energično zalaže za članstvo Kosova u NATO i EU, prenela je albanska agencija ATA.
Haški sud je dva puta oslobodio Haradinaja od optužbi za ratne zločine tokom 1998. i 1999. godine.

Kosovska vlada nemoguća bez Srba

Bez obzira da li će ostati samo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu ili će nakon prebrojavanja uslovnih glasova, srpska zajednica na Kosovu sigurno će imati ministarska i mesta zamenika ministara ko god da bude formirao Vladu Kosova, tvrde frankfurtske "Vesti".
Te pozicije im garantuje Ustav Kosova, odnosno član 96. koji se odnosi na ministarstva i predstavljanje zajednica, a koji je praktično iskopirana odredba Ahtisarijevog plana.
Dokument koji je izvor pravno-političkog sistema, a na koga su, izgleda, svi zaboravili dok su se u kosovskom parlamentu lomila koplja oko nacrta Zakona o opštim izborima (kojim bi se broj srpskih glasača drastično smanjio) daje Srbima veliku pregovaračku snagu.
Naime, predviđeno je da Srbi moraju da se slože oko delegiranja ministarskih funkcija iz srpske zajednice, čime im se, praktično, ostavlja prostor i da, ukoliko žele, blokiraju konstitusanje kosovske vlade.
"Postojaće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od dvanaest ministara, Vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Postojaće najmanje dva zamenika ministra iz srpske zajednice Kosova i dva zamenika ministra iz ostalih nevećinskih zajednica. Ako ima više od dvanaest ministara postojaće i treći zamenik ministra koji će predstavljati srpsku zajednicu i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu", piše u članu 96. kosovskog Ustava.
Ustav propisuje da se izbor ministara i zamenika ministara obavlja u konsultacijama sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju manjinske zajednice. Predviđa se i mogućnost da se za člana vlade imenuju i osobe koje se nisu kvalifikovale za poslanička mesta, ali samo uz zvanično odobrenje većine poslanika srpske zajednice.
Iako lokalni srpski političari na Kosovu i Metohiji uglavnom poručuju da je izlaznost velika, analizom nevažećih glasova "Vesti" su utvrdile da je veliki procenat građana izlazeći na birališta zapravo izrazio protest i političko neslaganje sa tim činom.
Veliki procenat nevažećih glasova je i severno i južno od Ibra i nije reč o listićima na kojima je precrtan grb Kosova, ili na kojima je umesto štikliranja zaokruženo ime stranke za koju se glasa, već uglavom o onima koji su ceo listić prekrižali, ižvrljali ili ostavili prazne.
Najveći procenat takvih listića je u opštini Zvečan - 29 procenata i u opštini Zubin Potok - 21, 4 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP