Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SAMOPROKLAMOVANOG KOSOVA

Tači: Rešenje postoji
ali Beograd "drami"!

Autor: Ekipa Alo! | 16.04.2013 - 16:37:00h | Komentara: 0

Nadam se da će se u predstojećim satima i danima stvari kretati u pravcu postizanja sporazuma o kojem smo razgovarali poslednjih šest meseci na visokim političkim nivoima uz posredstvo EU, konkretnije baronese Ešton i uz snažnu podršku SAD. Postoje mogućnosti postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali je Srbija želela da dramatizuje. Srbija ne može držati kao taoca evropsku budućnost Kosova, regije i investicije EU u regionu, izričit je premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: FoNet - AP

"Mogućnost postoji. Srbija je htela da izdramatizuje ovaj proces u Beogradu, to je otvoreno uradila i u Briselu na zajedničkim sastancima sa baronesom Ešton. Tu dramu je stvorila i kod svoje javnosti. Mislim da je sada trenutak da krenemo napred, rekao je Tači u intervjuu Radio Slobodna Evropa i istakao da je pozicija delegacije Kosova u potpunosti u skladu sa idejama Ešton o sveobuhvatnom sporazumu koji će konačno normalizovati odnose između Kosova i Srbije, otvoriti sigurnu evroatlansku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, a u cilju mira, stabilnosti i regionalne saradnje.

Prema Tačijevim rečima, u interesu je svih da Srbija prihvati sporazum.
"Srbija je sada u dilemi između integracije ili izolacije. Ukoliko Srbija izabere evropski put, onda se sporazum sa Kosovom mora postići. Ukoliko odluči da odbije sporazum, onda je to njihova volja za nastavak izolacije. U tom slučaju, Kosovo će nastaviti da gleda ka evropskoj perspektivi, dok će Beograd ostati iza svojom krivicom, zbog neodgovornosti i logike mentaliteta iz prošlosti koji je prouzrokovao ratove u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, kao i tešku krizu u Srbiji, ocenio je Tači.
Na pitanje šta će se dogoviti, ukoliko se ne postigne sporazum, sa severom Kosova, Tači je rekao:
"Građani na severu su prevareni od strane Beograda evo već 14 godina. Srbija nije zainteresovana za Srbe na severu, već za tu teritoriju. Ja ću se posvetiti tome da budem na usluzi tim građanima. Oni su građani Kosova, imaju pravo na dvojno državljanstvo i stvorićemo ambijent mira, integracije i razvoja. Znam da će biti poteškoća i izazove, ali, stvari će se kretati napred", rekao je Tači i istakao da ni Priština ni Beograd ne mogu postavljati vremenske rokove jedna drugoj za postizanje sporazuma. Kako je rekao, vremenske rokove može odrediti samo Ešton.

Hašim Tači

Hašim Tači sa Ketrin Ešton | Foto: EU

"Evropska budućnost Kosova ne zavisi od Srbije"

Upitan koje će biti posledice za Kosovo, ako sporazum ne uspe, Tači je rekao "da će raditi na ostvarivanju direktnih odnosa između Kosova i EU, kako bi se Kosovo kretalo što brže ka procesima evropske integracije, ali uvek sa brigom severa Mitrovice i direktnom odgovornošću Beograda za kršenje suvereniteta Republike Kosova". Prema njegovoj oceni, evropska budućnost Kosova ne zavisi od Srbije, ali normalizacijom odnosa Kosovo i Srbija bi olakšali jedno drugom perspektivu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP