Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA DOBILA BOLJU PONUDU U BRISELU

Tači sateran u ćošak!

Autor: M. Dakić - S. Vojinović | 18.04.2013 - 15:21:00h | Komentara: 0

Pred srpske pregovarače u Briselu juče je, kao što je “Alo!” već najavio, stavljena poboljšana ponuda u odnosu na onu od pre dve nedelje koju je naša strana odbila kao neprihvatljivu. Novi predlog podrazumeva da Srbija dobije regionalne i lokalne komandire policije, naš tim insistirao je i da na severu KiM ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage, a do kraja nedelje moraju da se usaglase svi detalji sporazuma, jer Ketrin Ešton u ponedeljak predaje usmeni izveštaj o uspehu pregovora.

Pregovori

Finiš pregovora u Briselu: Dačić, Eštonova i Tači
 

Novi predlog podrazumeva da Srbija dobije regionalne i lokalne komandire policije i sever KiM bez prisustva kosovske vojske

Naime, kako saznajemo iz pregovaračkog tima, srpskoj strani je ponuđen plan od 15 tačaka koji je neuporedivo bolji u odnosu na ponudu iz prethodne runde pregovora. Između ostalog, ponuđene su četiri srpske opštine na severu bez albanskih naselja, zatim okružni sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa odelenjima u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zupču. Ponuđeni su nam, takođe, regionalni i lokalni komandanti policije, s tim što bi o izboru regionalnog komandanta odličivali i Srbi koji se nalaze u enklavama južno od Ibra. Predlog sporazuma predviđa i da srpske opštine dobiju izvršna ovlašćenja u ekonomskom razvoju, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju i informisanju.

Međutim, da se do konačnog dogovora neće stići tako lako, pokazalo je i to što je Hašim Tači, nezadovoljan predlozima koji su konačno uvažili i srpske predloge, nakon samo 15 minuta trojnog sastanka kod baronese Ešton, juče oko 16.45, napustio prostoriju i otišao na konsultacije sa svojim timom. Novi trojni razgovori su nastavljeni posle 19 časova, ali su posle manje od sat vremena ponovo prekinuti zbog verbalnog sukoba srpskog vicepremijera Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Do verbalnog sukoba je došlo tokom rasprave o tačkama koje govore o postavljanju regionalnog komandanta policije i izvršnim ovlašćenjima opština.

Posle još jedne maratonske runde dijaloga Beograda i Prištine premijer Ivica Dačić rekao je da Priština opstruira dogovor.

- Prihvatili smo sve predloge Ketrin Ešton, ali Tači želi da ubaci izmene. Nije istina da Beograd ne prihvata dogovor - naveo je Dačić.

Srpski premijer je rekao da su predlozi bili znatno prihvatljiviji, da su uvažene osnovne primedbe srpske strane, ali da juče ipak nije bio moguć potpuni dogovor iako su se dve strane u mnogim pitanjima približile. Priština je insistirala na nekim detaljima i, kako je rekao Dačić, Tači je u jednom trenutku nagovestio da bi pitanje Severa moglo da bude rešavano i na druge načine, a ne pregovorima.

Vučić

Problem je nastao pojavljivanjem tačke broj 14, koja govori o tome da dve strane ne bi trebalo jedna drugoj da blokiraju članstvo u međunarodnim organizacijama. Priština je želela to da poveže sa imenovanjem komandira u srpskim opštinama, što bi praktično značilo da bi se Srbija obavezala da ne blokira članosvo Kosova čak ni u UN, objasnio je Dačić i istakao da to nije i neće biti prihvatljivo.

Srbija je, kako je rekao, uprkos tome spremna za razgovor jer je današnji sporazum bio daleko prihvatljiviji. Dačić očekuje da će sporazuma biti postignut u narednim danima.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je, po završetku ove runde dijaloga, rekao da je nastavak dijaloga moguć, ali da termin nije zakazan. Đurić je potvrdio da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem. Savetnik predsednika je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne “logikom terorista”.

Hašim Tači je rekao prethodno da Srbija nije prihvatila predlog, ali da se nada da će ga prihvatiti u narednim danima.

Kirbi: Datum u junu moguć i bez dogovora!
Ambasador SAD Majkl Kirbi poručio je juče da postoji mogućnost da Srbija dobije u junu datum za početak pregovora o članstvu u EU i u slučaju da Beograd i Priština ne postignu dogovor u Briselu i dodao da ne postoji „američki plan“ rešavanja pitanja Kosova. Inače, Evropska komisija odložila je izveštaj o Srbiji zbog nove runde dijaloga, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton će finalizovati svoje izveštaje tek po završetku devetog sastanka dva premijera.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP