Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOSOVSKI PREMIJER PRED VEČERU SA DAČIĆEM

Tači: Srbija neka povuče
svoje bezbednosne snage
sa severa Kosova!

Autor: | 18.01.2013 - 01:12:00h | Komentara: 1

Premijer Kosova Hašim Tači poručio da Srbija treba da prestane da priča o autonomiji severa Kosova i da umesto toga treba da povuče svoje bezbednosne snage iz tog dela njegove države, prenosi EUobzerver.

Tači je ovo izjavio pred večerašnju večeru i razgovore sa srpskim premijerom Ivicom Dalčićem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dačić i Tači sa domaćicom Eštonovom

Dačić i Tači sa domaćicom Eštonovom | Foto: Beta

Završena četvrta runda političkog dijaloga
U Briselu je kasno večeras završena četvrta runda političkog dijaloga predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.
Očekuje se da se Dačić i Tači obrate novinarima. Radna večera u kabinetu Eštonove počela je nešto posle 20 sati i trajala je pet sati.
Razgovaralo se prvi put o severu Kosova kao zasebnoj temi, kao i o primeni ranije postignutih dogovora, pre svega onog o integrisanom upravljanju prelazima.
Upravo zbog tema, za ovu rundu se govorilo da će biti i najteža. Pretohodno je šefica evropske diplomatije imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.
Dačić i Tači su u Briselu razgovarali i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je u Stejt departmentu zadužen za Balkan.

- Srpska "platforma" nema nikakvu vrednost. To je samo njihovo unutrašnje javno mišljenje - prokomentarisao je Tači srpsku platformu o Kosovu koja je prošle nedelje usvojena u Skupštini Srbije.

"Ova platforma je u suštini dokument o tome šta raditi sa etničkim Srbima sa severa Kosova koji su najveći problem uspostavljanju boljih veza između Beograda sa jedne strane i Prištine i Brisela sa druge", stoji u tekstu EUobzervera. 

Ministri spoljnih poslova EU nedavno su zaključili da Kosovo mora da ima jedinstvenu administraciju ali su oni takođe zaključili da Kosovo mora da respektuje i razume "pojedinačne potrebe" etničkih Srba.

- Večeras na sastanku ... postoje dva pitanja, prvo je da premijer Dačić mora da preuzme odgovornost za odstranjivanje svih paralelnih bezbednosnih struktura u severnom delu naše zemlje, i to su snage njegovog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koje određene ljude drže pod svojom kontrolom - rekao je Tači i dodao da je drugo pitanje njegova odgovornost da garantuje sigurnu integraciju Srba na severu Kosova.

On je čak posvedočio da će napraviti "razvojni fond" kako bi poboljšao i unapredio obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalnu pomoć na severu Kosova.

- Poštovaću formaciju organizacije opština etničkih Srba, koja će podstaći da se ljudi koji tamo žive osećaju dobro o sebi - rekao je Tači i dodao da je sever Kosova trenutno reon koji nije bezbedan za Albance i Kosovsku policiju i u kome čak i Euleks svoje operacije svodi na minimum.

- Euleks mora da učini više kako bi promovisao teritorijalni integritet Kosova. Mi nemožemo biti zadovoljni time što je Eulex uradio na severu Kosova, jedan od njihovih prioriteta morao bi biti prisutnost na severu - rekao je Tači.

Premijer Kosova je odbio mogućnost da će koristiti "nasilje" kako bi vratio sever Kosova pod svoju kontrolu. Ipak on je pozdravio udruženu operaciju EU i kosovskih bezbenosnih snaga koja je vratila granice Kosova pod njihovu superviziju.

Hašim Tači,

Prst u oko Srbije: Hašim Tači | Foto: AP

- Želim da budem jasan oko toga - bez te intervencije mi sada ne bismo imali ove pregovore - rekao je Tači i dotakao se možda i najbolnijeg pitanja Srbije na putu ka EU - da li je moguće primanje Srbije u evropsku porodicu naroda bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

- Ubeđen sam da Srbije neće ući u EU a da prvo ne uspostavi evropski tip relacija sa Kosovom. Za njih ne postoji evropska budućnost ako prvo ne uspostave dobre komšijske odnose sa Kosovom sa recipročnim priznanjem - rekao je Tači za EUobzerver.

Poslednji komentari
  • Aleksa Vreme: 18.01.2013 10:11h

    Na delu je klasičan projekat kojim se od žrtava prave zločinci. Dva glavna lika su Dačić i Vučić. Katolički jezuiti tako rade, uvukli su ih u igrau i sad moraju da ruše državu i Ustav Srbije. Od nas koji smo žrtve građanskog rata, NATO bonbardovanja i Petooktobartske revolucije. koju je CIA izvela, katolički inženjeri prave zločince. Preko Dačića komunističkog portparola, koji je uslovno rečeno naša „personifikacija“ i Vučića „nacionaliste“ od 1992 godinei vrši se se komadanje države i protivustavne radnje, odnosno rušenje međunarodnog pravnog poretka. Priča je i poruka inženjera Vatikana: „Eto vidite mi smo morali da ih uništavamo, to za njihovo dobro, oni su zlo.“ …,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP