Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLAZAK BIVŠEG LIDERA DEMOKRATA ODGOVARA SAMO KONKURENCIJI

Tadić oslabio i sebe i DS!

Autor: Maja Keranović | 01.02.2014 - 14:40:00h | Komentara: 3

Dok demokrate poručuju da je Boris Tadić napuštanjem DS-a samo oslabio sebe, ali ne i stranku, analitičari smatraju da bi Tadićev odlazak ipak mogao da se odrazi na izborni rezultat demokrata. Međutim, ukoliko bivši počasni predsednik DS-a odluči da izađe na izbore sa nekom novom strankom ili političkom organizacijom, kako kažu, pitanje je da li bi uopšte uspeo da pređe cenzus.

Demokratska stranka

Posle izbora Đilas verovatno neće dugo ostati predsednik stranke, a mogao bi da ga nasledi Pajtić | Foto: FoNet

 

DS će izgubiti nekoliko procenata glasova, a Tadićeva lista verovatno neće preći cenzus, smatra Vladimir Goati

Povodom Tadićevog napuštanja DS-a, članica Političkog saveta te stranke Vida Ognjenović navodi da je to njegova stvar, ali i ističe da to neće oslabiti DS.

- Ne znam zašto bi to oslabilo DS, to je oslabilo Borisa Tadića - bila je kratka Ognjenovićeva.

Za razliku od nje, prof. dr Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti Srbija“ i analitičar, navodi da će odlaskom Tadića rezultat demokrata na izborima verovatno biti slabiji za nekoliko procenata.

Demokrate sutra

slave rođendan
Demokratska stranka će sutra u Domu omladine obeležiti 24 godine od obnavljanja svog rada. U DS-u kažu da će obeležavanju godišnjice stranke, osim funkcionera i članova DS-a, prisustvovati i veliki broj istaknutih javnih ličnosti, predstavnici civilnog sektora i ambasada, kao i mnogobrojni prijatelji te stranke. Kako “Alo!” saznaje, na listi zvanica su i svi oni sa kojima demokrate ovih dana pregovaraju o zajedničkom nastupu na izborima, a poziv je upućen i Srbijanki Turajlić, Vesni Pešić i Vesni Rakić Vodinelić. Na svečanosti u Domu omladine govoriće Dragan Đilas, Bojan Pajtić i Dragoljub Mićunović.

- Kada se sa pozicije povlači nosilac važne dužnosti, po pravilu strada čitava partija. Naime, tako nešto smanjuje učešće ljudi na izborima, dovodi do povlačenja iz politike ili podstiče glasanja za neku drugu partiju i pojedinca. Prema istraživanjima, demokrate se poslednjih sedam, osam meseci kreću između 12 i 15 odsto. Teško je reći koliko će odlazak Tadića odneti glasova demokratama, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti nekoliko procenata - kaže Goati, koji ne misli da bi Tadić ukoliko formira novu stranku ili organizaciju na izborima uspeo da pređe cenzus.

Kako demokrate, prema njihovom statutu, posle parlamentarnih izbora očekuje i izborna skupština, Goati sumnja da bi lider DS-a Dragan Đilas kao kandidat za istu funkciju imao najviše šansi za pobedu, a kao osobu koja bi mogla da ga nasledi na čelu stranke vidi Bojana Pajtića, “nekoga ko je najmanje neprihvatljiv bilo kome u DS-u”.

- Ima još vremena do tada, ali pri lošem rezultatu koji se sa dosta razloga može očekivati, možemo pretpostaviti da Đilas kao predsednik stranke neće biti pobednik na tim stranačkim izborima - kaže Goati.

Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID-a, kaže da je još rano govoriti o tome da li će i koliko odlazak Tadića oslabiti demokrate.

- Prvo je potrebno da znamo da li će učestvovati na izborima, u kojoj političkoj formaciji, koga će sve sa sobom povući iz DS-a. Sada je rano govoriti, ali očekujem da će se neke stvari iskristalisati za deset do 15 dana - navodi on.

Beba Popović: Odlazak klovna

Prima razočarane liberale: Vladimir Beba Popović

Vladimir Beba Popović | Foto: Andrej Isaković
Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića, izjavio je da je Boris Tadić radio na uništenju DS-a otkad ju je preuzeo.


- Šteta je da se na ovaj način završava politička karijera ovog klovna. Da je bilo pravde, trebalo je da završi posao uništavanja DS-a do kraja jer je to radio od dana kad je preuzeo. Predavanje tih ostataka u ruke drugoj štetočini je nepravedno. Ovako, ponovo za sebe kupuje godinu, dve, ali će onima koje uspe da ponovo prevari i uzme glas ukrasti poslednje kapi neke nade da ipak nije ovo što svi znamo da jeste... Ja jesam prvi javno rekao za njega da je upakovano „ništa“, ali to je bilo pre deset godina i to danas znaju i govore svi... Žao mi ga je. Znam da će završiti tako što će za nekoliko godina zaustavljati ljude na ulici i objašnjavati da je nekad bio predsednik”, rekao je Popović.

Rakić i Đurišić vode Tadićevu kampanju
Na jučerašnjoj sednici Predsedništva DS-a, Marko Đurišić, Miodrag Miki Rakić i Aleksandar Senić napustili su Demokratsku stranku, čime je potvrđeno jučerašnje pisanje “Alo!”. Na sednici je smenjen i predsednik Statutarne komisije DS-a Boris Ranković. Đurišić je bio sekretar Predsedništva DS-a, Rakić potpredsednik stranke, a Senić poslanik u Skupštini Srbije.
Ranković je novinarima ispred centrale stranke u Krunskoj, gde je održana sednica Predsedništva, izjavio da je smenjen sa funkcije predsednika Statutarne komisije, za koju je naveo da je stranački organ koji u “ovim vremenima donosi najvažnije odluke za DS”. Kako saznajemo, Đurišić će biti šef izbornog štaba Borisa Tadića. On je isti posao obavljao oba puta kada je Boris Tadić izabran za predsednika Srbije - 2004. i 2008. godine. Rakić će se pridružiti kampanji kada Tadićeva nova stranka bude javno ušla u izbornu trku. „Pored njih trojice, još oko 20 poslanika DS-a, od ukupno 44, podržava Tadića“, dodaje sagovornik blizak Tadiću.S. V.

Poslednji komentari
  • Milos Vreme: 01.02.2014 15:44h

    Djilas je uradio dosta za Beograd i cenim njegov rad ali je po meni sada izgubio kompas,mnogo bi bolje DS prosao da se Tadic vratio na celo,ovako moj glas ide TAdicu.

  • Sasa Vreme: 01.02.2014 17:57h

    Do sada sam glasao za DS zbog Borisa, od sada necu glasati za DS, naravno zbog Borisa. Borise, samo napred!!!

  • Vesna Vreme: 01.02.2014 19:02h

    Tadić je ovo odigrao krajnje nepromišljeno, jer neće dobiti ono što je zamislio, a naneo je štetu stranci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP