Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI DETALJI IZ ISTRAGE PROTIV MIROSLAVA BOGIĆEVIĆA

Tadiću i Petroviću iskeširao 24 miliona €!

Autor: S. Vojinović | 04.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 17

Kontroverzni biznismen Miroslav Bogićević je novac iz svoje kompanije "Farmakom MB" izvlačio na Kipar preko ofšor kopmanija, a po nalogu Dušana Petrovića i na zahtev Borisa Tadića je 24 miliona evra u kešu iskoristio za kupovinu lista "Politika"!

Tadić ne  odgovara na  pozive, za  sada ćuti i  Bogićević

Tadić ne odgovara na pozive, za sada ćuti i Bogićević | Foto: Goran Srdanov

Bogićević je kredite bez pokrića obezbeđivao preko ličnih poznanstava u bankama, novi su detalji iz istrage koja se vodi protiv vlasnika koncerna "Farmakom MB", a do kojih je "Alo!" u međuvremnu došao.


Podsetimo, juče smo objavili da je dosadašnjom istragom utvđeno da ovaj tajkun iz Šapca bankama duguje više od 450 miliona evra, Poreskoj upravi 1,6 milijardi dinara, a dobavljačima blizu pet milijardi dinara. Međutim, sumnja se da su dugovanja znatno veća, pošto je u međuvremenu istragom utvrđeno da je bilo i utaje poreza. Naš sagovornik iz istrage otkriva na koji način su kreditna sredstva koncerna "Farmakom MB" nenamenski korišćena.

- Deo novca je izvlačen iz koncerna posredstvom ofšor kompanija, za sada su identifikovane dve kompanije sa Kipra - “Venetoco Limited” i “Artesano Enterprises Limited”, na taj način što je posredstvom njih vršena nabavka opreme za potrebe koncerna po višestruko uvećanim cenama i plaćanje usluga koje u stvarnosti nikada nisu izvršene. Takođe, utvrđeni su i drugi modaliteti pribavljanja lične protivpravne imovinske koristi za račun Bogićevića.

- Prema sopstvenim navodima, Bogićević je deo novčanih sredstava, i to iznos od 24 miliona evra u kešu, po nalogu Dušana Petrovića, a na zahtev Borisa Tadića, iskoristio za kupovinu većinskog udela u privrednom društvu "Politika novine i magazini" d.o.o. iz Beograda - objašnjava izvor "Alo!" Pored toga, kako dodaje, postoje indicije da je vlasnik koncerna deo kreditnih sredstava obezbedio na osnovu ličnih poznanstava i koruptivnog uticaja koji je imao na odgovorna lica u bankama.

Miroslav  Bogićević

Miroslav Bogićević | Foto: Aleksandar Dimitrijević


- Ivan Maričić, bivši predsednik IO Srpske banke, omogućio je da ”Farmakom MB” zaključi sa tom bankom sedam ugovora o eskontu menica, koji su dospeli, a zbog neadekvatnog sredstva obezbeđenja Srpska banka nije mogla da naplati svoje potraživanje prema koncernu. Indikativna je činjenica da Maričić iz Srpske banke prešao u “Farmakom MB” tokom avgusta 2013. godine, odnosno nakon dospeća pomenutih potraživanja, gde je radno angažovan kao Bogićevićev savetnik. Vladimir Živanović je tokom 2008. godine imenovan za izvršnog direktora za investicije i razvoj “Farmakom MB”, a u julu 2012. godine je postavljen na mesto savetnika generalnog direktora koncerna i šefa predstavništva u Beogradu, što i trenutno radi.
Živanović je u avgustu 2012. godine imenovan za člana borda direktora Univerzal banke i tu funkciju je paralelno obavljao do januara 2014. godine, kada je pokrenut stečajni postupak u toj banci i zbog zloupotreba procesuiran direktor Dragan Tomić, bivši poslanik u Skupštini Srbije iz Šapca - priča sagovornik "Alo!"

Petrović demantuje


Miroslav Bogićević ni juče, kao ni dan ranije, nije odgovaro na naše pozive i poruke. Tadić je takođe ćutao, dok se jedino oglasio Petrović.
- Kao što znate, vaš list sam već tužio zbog bestijalne laži koju ste objavili o tome kako sam, navodno, pljačkao Agrobanku. O ovoj novoj gluposti zaista nemam šta da kažem - poručio je Dušan Petrović.

Poslednji komentari
  • drLaki Vreme: 04.11.2014 09:24h

    U drugim zemljama nakon ovakvoh optuzbi ne bi ni 5 sekundi bio na slobodi.

  • Afera Vreme: 04.11.2014 11:13h

    Kod nas se samo otvaraju afere i ništa dalje!

  • babujka Vreme: 04.11.2014 11:14h

    Evo dokaza da su burzuji neunistivi. Sramota ne moze im niko nista

  • ljubica Vreme: 04.11.2014 13:17h

    Evo nam i "preposteni" Tadic dodje na red. Za Petrovica znamo . On je mister 10%.

  • borisav Vreme: 04.11.2014 15:13h

    Sav posao sad preuzima Vucic.Petrovic i Tadic su zavrsili svoje.Samo ne bi trebalo toliko da pritiska Bogija jer mrtva krava ne daje mleko.U stvari on zna najbolje. Dosta je tu zaradeno i topljenjem zlata u Bugarskoj.Sve u svemu meni akcije u Agrobanci propadose to niko nece da vratri.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP