Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RATNI ZLOČINI

Tadiću povećana kazna zatvora sa deset na 13 godina

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 12:11:00h | Komentara: 1

Veće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu povećalo je, sa deset na 13 godina kaznu zatvora bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Đuri Tadiću zbog ratnog zločina u mestu Duljci kod Bihaća kada je u septembru 1992. ubijeno 18 civila.

specijalni sud

Za 18 ubistava 13 godina zatvora | Foto: Goran Srdanov

To veće za ratne zločine preinačilo je prvostepenu presudu Tadiću, bivšem pripadniku Rajinovačke čete VRS sa deset na 13 godina saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine.

Sud je usvojilo žalbu tužioca i utvrdio "da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio težinu izvršenog krivičnog dela i nastale posledice kada je u Duljcima ubijeno 18 civila dok su brali šljive pod radnom obavezom Ratnog predsedništva "Srpske Opštine Bihać".

Među žrtvama su, podseća se u saopštenju u najvećem broju, bile žene i stariji muškarci, kao i trinaestogodišnja devojčica.

U presudi su dokazani navodi iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine, između ostalih i kako su Tadić i njegovi saučesnici, "kada su videli da se pojedini civili kriju u štali, na senik bacili bombu, a potom tela ubijenih stavili na gomilu i zapalili".

U preživelu T. H. koja je uspela da se spasi bežeći u unutrašnjost kuće, ispalili su više metaka iz automatskih pušaka, dodaje se u saopštenju.

Tadić, koji ima državljanstvo Srbije, sa prebivalištem u Novom Sadu, tražio je da mu se sudi u Srbiji, a zločin u Duljcima počinio je zajedno sa šest lica, od kojih su u međuvremenu četiri pravnosnažno osuđena, a dva preminula.

Tužilaštvo za ratne zločine je ovaj predmet preuzelo od Kantonalnog suda u Bihaću, na osnovu Zakona o medjunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora izmedju Republike Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.
Poslednji komentari
  • boro Vreme: 23.12.2014 12:28h

    samo srbima sudite , stoko odvratna .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP