Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLJAČKA DRŽAVNE ZEMLJE

Tajkuni u Vojvodini oteli pola miliona hektara!

Autor: Vasilije Papović | 05.12.2014 - 08:54:00h | Komentara: 11

Vojvođanske zadruge i poljoprivrednici spremaju se da, posle lošeg iskustva sa domaćim pravosuđem, Evropskoj komisiji u Briselu predaju slučaj otimanja 514.105 hektara državne i zadružne zemlje koja je završila u rukama tajkuna i njihovih kompanija, od Miodraga Kostića do hrvatskog tajkuna Marka Pipunića, koji je po medijskim napisima iz komšiluka blizak prijatelj ratnog zločinca Branimira Glavaša.

Među onima koji su preoteli zemlju od paora je i Marko Pipunić, prijatelj ratnog zločinca Branimira Glavaša

Među onima koji su preoteli zemlju od paora je i Marko Pipunić, prijatelj ratnog zločinca Branimira Glavaša | Foto: Nenad Mihajlović

U ime poljoprivrednika, mamutski predmet, kojim je obuhvaćeno 37 poljoprivrednih preduzeća i zadruga, u Briselu će predati Udruženje za borbu protiv organizovanog kriminala “Obruč”, a cilj je da se ukaže na kršenje propisa iz poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, koja se tiču poštovanja prava, pravde, slobode i jednakosti.
Nenad Ilić iz tog udruženja tvrdi da je otimanje državne zemlje započeto 2000. godine.


- Najveći kriminal desio se od 2007. godine, kada je omogućeno da se ta svojina, koja se dotada vodila kao društvena, katastarski prepiše na nove vlasnike. Od oko pola miliona hektara, 200.000 je bilo zadružno, a ostalo je državna svojina. Zemlju je uzimao ko je hteo, a među novim vlasnicima je i hrvatski tajkun Marko Pipunić, koji je od malih akcionara oteo poljoprivredno preduzeće “Ratkovo” sa 2012 hektara zemlje – kaže Ilić za “Alo!”.

Marko Pipunić je vlasnik kompanije “Žito grupa” iz Osijeka, a hrvatski mediji su ga više puta dovodili u vezu sa ratnim zločincem i ratnim komandantom Osijeka Branimirom Glavašem, koji je osuđen za ubistvo najmanje 10 Srba u tom gradu.
Među slučajevima otimanja vojvođanske zemlje koji će se naći pred briselskom administracijom, jedan od najbizarnijih je onaj poljoprivredne zadruge “Agromix” iz Savinog Sela kod Vrbasa. Ni četiri prvostepene, tri drugostepene i jedna presuda Vrhovnog suda Srbije nisu bile dovoljne da poljoprivredna zadruga iz tog mesta povrati 200 hektara koje im je uzela kompanija “Karneks”, čiji je vlasnik biznismen Miodrag Kostić.

- Kostić je koristio čak i naoružano obezbeđenje i teške mašine kako bi nas sprečio da uđemo u sopstvene njive, a danas nas na silu gura u stečaj. Nemamo iluziju da ćemo uspeti da se i pored desetak presuda u našu korist izborimo sa njim i njegovim uticajem na državne organe i pravosuđe i zbog toga smo odlučili da i naš predmet ide u Brisel - kaže za “Alo!” direktor “Agromiksa” Marko Femić.

Miodrag Kostić

Miodrag Kostić | Foto: Vesna Lalić

Karneks: Nema pravosnažne presude protiv nas!

Iz kompanije “Karneks”, koja je posluje u sklopu MK Komerca Miodraga Kostića, rečeno nam je da ne postoji ijedna pravosnažna presuda u korist “Agromixa” kao i da je u upravnom postupku doneseno rešenje koje je u njihovu korist. Miodrag Kostić, koji je bio glavni akter afere oko nelegalnog izvoza šećera za EU ovih dana se kandidovao za kupovinu novih oranica u Vojvodini koje su još u državnom vlasništvu.

Poslednji komentari
  • vladar Vreme: 05.12.2014 09:48h

    Nema tajkuna koji u saradnji sa drzavom nije krao i otimao. Samo je pitanje koga i kada finansira od stranaka. SRAMOTA!!!

  • radenko Vreme: 05.12.2014 09:49h

    SVE TAČNO.ISTE METODE PRIMENJIVAO PRILIKOM OTIMANJA RADNIČKIH STANOVA U TC KOPAONIK.I ISTE METODE PRILIKOM IZBACIV ANJA RADNIKA SA POSLA

  • mia Vreme: 05.12.2014 12:19h

    Zasto ne objavite sta je taj Kostic radio pre i u vreme Milosevica. Cime se on i njegova porodica bavili. Kakvi su to oni bili milioneri ako moze da kupi pola Srbije. Ako mozete to da mi objasnite onda ce mi biti sve jasno. Samo citam ovaj ima ovo ovaj ono a ne objavljujete njihova predhodna zanimanja osim ovih sto se bave drogom. Pa nemojte i vi da ih branite. Samo bacite kosku i kraj price. Unapred zahvalna.

  • vitez Vreme: 05.12.2014 13:15h

    Po meni nije problem Kostić već ovi Hrvati, oni će tu zemlju prodati Nemcima koji traže restituciju, i polako nam uzeti Vojvodinu,.

  • sone bre Vreme: 05.12.2014 13:50h

    NIsu,bre to tajkuni to su TAJFUNI - posle njih ostaje pustos

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP