Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKI BIZNISMENI PODRŽALI BORKOV PREDLOG

Tajkuni za veće plate radnicima

Autor: Ivana Žigić | 03.07.2015 - 21:00:00h | Komentara: 9

Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke, bacio je rukavicu u lice srpskim tajkunima i kroz svoju “Poruku kapitalu Srbije” pozvao ih da poboljšaju položaj svojih radnika i povećaju im plate “kako bi i oni i njihove porodice dostojanstveno živeli”.

Vlasnici kapitala spremni  na ustupke radnicima: Toplica  Spasojević, Đorđe Momirović  i Dragoljub Vukadinović

Vlasnici kapitala spremni na ustupke radnicima: Toplica Spasojević, Đorđe Momirović i Dragoljub Vukadinović

Srpski biznismeni za “Alo!” su odgovorili na “prozivke” srpskom političaru i složili se s njegovom vizijom za bolja prava radnika.


Đorđe Momirović, vlasnik „Mone”
- U potpunosti se slažem sa tim i ne bi bilo loše da se malo pogleda dobit firmi i visina plata, jer ako preduzeće ostvaruje dobit, normalno je da radnici imaju plate veće od proseka. Tako bi moglo da se proveri onih 50 najuspešnijih kompanija, pa da se vidi koliko njihovi radnici zarađuju. Takođe, veoma je česta pojava da se radnicima daju jedne plate, a kroz papire vode druge. U tom smislu, mnogi su se opustili. Kod nas u kompaniji su, recimo, zaista dobre plate, što pokazuje i činjenica da bi svaki radnik u prodavnici voleo da pređe kod nas - navodi Momirović.

Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe”
- Podržavam ideju da firme koje imaju korektno poslovanje i u mogućnosti su da finansijski to iznesu povećaju plate svojim radnicima, jer bez zadovoljnog radnika nema ni uspeha. Ipak, treba imati u vidu da veliki broj firmi nije u mogućnosti to da uradi s obzirom na obaveze koje ima prema bankama, dobavljačima, državi... Veliki broj firmi ima problem sa likvidnošću, pa tako i sa tim da redovno isplaćuje zarade, a nema ni govora o tome da bi mogli da ih povećavaju i to je problem.

Toplica Spasojević, vlasnik „ITM grupe”
- Taj koncept zahteva i odgovornu državu i odgovorne preduzetnike, kao i radnike. Sve to ima smisla kada radimo u državi blagostanja i trajno održivog društva, kada i ima mogućnosti za tako nešto. Od početka krize pak taj se koncept raspršio u celom svetu. Lično sam zagovornik toga jer je u pitanju jedini održivi koncept, ali ni država ne bi smanjivala plate i penzije da ima mogućnosti da ne radi to.

Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije „Metalac grupa”
- Tako rade svi domaći privatnici, pa tako i naših 1.750 radnika nema problem sa visinom svojih zarada. Lično mislim da se to odnosi na strane investitore koji dođu u Srbiju, dobiju od države po 10.000 evra za nova radna mesta, a onda radnike plaćaju po 200 evra. Zato verujem da je ta poruka i upućena njima, a ne nama, domaćim privrednicima.

Radnička  majka: Borko  Stefanović

Radnička majka: Borko Stefanović | Foto: Oliver Bunić

Poslednji komentari
  • nisw Vreme: 04.07.2015 01:19h

    Radim u zdravstvu,plata mi je 25000 dinara.

  • pavle nis Vreme: 04.07.2015 02:38h

    Dodji te u nissal nis da vidite sta se radi zivim ljudima...Jasenovac je mera prava to je necuveno.

  • dusan Vreme: 04.07.2015 08:52h

    Napokon da izadje u javnost prava istina o sveopstem stanju u nasoj zemlji.zalosno je sto je nas narod zaokupljen problemom prikjucenja EU a nismo ni svesni da nikada necemo uci u uniju cak i kada bi opstala.sve snage su usmerene ka tom.sve je prodato izdato i ponizeno ,umesto da su se resavali veci problemi.jedno realno pitanje sta i kuda i kako kada se raspadne EU za godinu i nesto???

  • Pedja Vreme: 04.07.2015 09:07h

    Pitajte Toplicu Spasojevica za Industriju Precizne Mehanike iz Beograda(Vojislava Ilica 141) kako je smanjio broj radnika u fabrici (sa 1200 na pocetku privatizacije na 250),zasto im kasni plata 8 meseci,zasto je ITM uzimao kredite i stavljao hipoteke na Preciznu mehaniku.Zasto je trenutni dug IPM-a oko 5 miliona Evra.Zasto nije ulozio ni jedan euro u posao,zasto je posekao i prodao skoro sve masine.EEEE to vam je Srpski Davos ,jos malo pa je podavio sve i on hoce da poveca zarade radnicima .Smesno zaista Smesno

  • Rajce Vreme: 04.07.2015 09:08h

    Pa vredna zena i od malih nogu privredjuje, no doticnog g-dina treba pitat cijim novcem platio dzip a mozda se i vodi registracija na vladu R.Srbije!!! A mi ce dupunjavamo budzet od plata od 30,000.din... A Vucic sto kaze?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP