Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AMERIKANCI, FRANCUZI I BRITANCI ŽRTVOVALI SREBRENICU DA BI SPASLI SVOJE

Tajni dogovor oterao holandski bataljon!

Autor: E. A. | 02.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Holandski dnevnik „Alhemajne dahblad“ optužio je “SAD, Francusku i Veliku Britaniju” da su u leto 1995. “tajnim sporazumom uskratile obećanu vazdušnu podršku holandskom bataljonu” Unprofora u enklavi, čime je, kako navode, posle 20 godina otkrivena najveća misterija o padu Srebrenice.

| Foto: Profimedia

List tvrdi da holandska vlada tada nije znala za taj “tajni sporazum” velikih sila i citira političara Berta Bakera, koji je 2002. predvodio devetomesečnu parlamentarnu istragu o padu Srebrenice i ulozi holandskog bataljona. „Alhemajne dahblad“ navodi da od tada “jedno ključno pitanje nije dobilo odgovor: zašto holandskom bataljonu nije bila pružena podrška iz vazduha?”


- Dokumenti koji su sada dostupni javnosti daju odgovor: Amerikanci, Francuzi i Britanci odlučili su da više ne šalju avijaciju kako bi sprečili da britanski i francuski plavi šlemovi, koje su kao taoce držali bosanski Srbi, budu streljani - piše holandski dnevnik. Poslanik Baker izjavio je da su dokumenti “iz međunarodnih arhiva” bili pod oznakom tajnosti, ali je rok nedavno istekao. Upitan koje su to sumnje, Baker je rekao da su “Bosanci oduvek to videli kao veliku zaveru”.

- Niko nije znao kakvi su bili planovi Srba. Ali, oni su očigledno bili svesni da nisu morali ničega da se plaše pri zauzimanju enklava Srebrenica i Žepa. Znali su da neće biti bombardovani. Da smo i mi to znali, holandska vlada mogla je sprovesti obećanje UN da pruže podršku iz vazduha holandskom bataljonu u Srebrenici - naznačio je Baker.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP