Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIŠE OD 80 ODSTO MLADIH DO 17 GODINA PROBALO JE ALKOHOL

Takmiče se u opijanju!

Autor: A. E. | 28.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

Više od 80 odsto mladih do 17 godina probalo je alkoholno piće, pokazala su istraživanja. Konzumiranje alkohola je postalo sastavni deo slobodnog vremena uz druženja i izlaske, a mladi sve češće preteraju i dolaze do stanja opijenosti. Doktorka Olivera Lozanac iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti kaže da većina mladih danas provod ne mogu da zamisle bez opijanja.

„Alkohol kod mladih je jako zastupljen. To je opijanje bez granice. Moj najmlađi pacijent imao je samo  17 godina“, kaže doktork

„Alkohol kod mladih je jako zastupljen. To je opijanje bez granice. Moj najmlađi pacijent imao je samo 17 godina“, kaže doktorka Lozanac | Foto: Shutterstock

- Iz nekog mog iskustva primetila sam da je alkohol kod mladih jako zastupljen. To je opijanje bez granice, čak se i takmiče. Moj najmlađi pacijent imao je samo 17 godina - kaže doktorka Lozanac za „Alo!“.


Prvo alkoholno piće sa 13 godina
Adolescenti su podložni konzumiranju alkohola upravo zato što alkohol stvara lažan osećaj sigurnosti, odlučnosti i samopouzdanja. Neretko, mladi piju i pod pritiskom vršnjaka sa ciljem da se prilagode grupi i budu prihvaćeni. Šokantan je podatak da mladi u Srbiji svoje prvo piće popiju već sa 13 godina, dok prvo pijanstvo dožive sa 15 godina.

Često ispijanje velikih količina alkohola, kombinovanje više vrsta alkoholnih pića, brzo ispijanje i takmičenje u količini popijenog alkohola samo su neki od oblika opijanja kod mladih. Ovakav način života može vrlo brzo dovesti do teških fizičkih i psihičkih posledica.

- Razlika između opijanja kod mladih i starih je u tome što mladi mogu mnogo da popiju, a da se kod njih ne jave zdravstveni problemi, kakvi se javljaju kod osoba u odmaklim godinama. Kada pričamo o posledicama, važno je naglasiti da prvo stradaju mozak, nervni sistem, zatim jetra i bubrezi - objašnjava doktorka Lozanac.

Buntovničko ponašanje je prvi znak problema
Kod osoba koje imaju probleme sa alkoholom promene se prvo vide u promeni njegovog ponašanja prema okolini.


- Kod adolescenata javljaju se promene u ponašanju, kasno dolaženje kući, nepoštovanje autoriteta - objašnjava doktorka Olivera Lozanac za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • trla-baba-lan Vreme: 28.08.2014 08:55h

    Da, nego je bolje apstinirati od bilo kakvog alkohola do 21, a u medjuvremenu probati sve moguce droge na zurkama, da bi sa 21 i "slobodom" tek krenulo nenormalno opijanje i izlazenje, a do tad si vec navucen na droge, dok u tom periodu(21 god) 90% nasih klinaca, ukljucujuci i mene(24 god) vec studira ili radi i pivo popiju jednom u 2-3 dana kada je utakmica ili vikendom kada se izlazi jer ti se do tad vec uglavnom sve smuci i na sve to gledas kao na klinacki hir. Takmicenja u tome ko moze vise da popije ce uvek da bude, pogotovo u tom uzrastu, kad svi pokusavaju da se istaknu na bilo koji nacin u drustvu, pogotovo kod devojaka. To oko mesanja pica je cista klinacka faza i ne postoji drugi nacin da se nekome dokaze da je to zlo nego da ga pustis da mu se ujutru okrecu soba ili zeludac, svako ko je vec "prosao", vise od 2 vrste pica ne stavlja u usta, a i to je mnogo. Starije generacije su se drale od alkohola 3x vise pa im uglavnom nista ne fali.

  • Jasna Geric Vreme: 28.08.2014 16:33h

    Imajuci u vidu da je Srbija tek od nedavno izasla iz krize, svakako je bolje sto ce sudovi i dalje overavati neka dokumenta s obzirom na niske cene usluga istih.

  • Jasna Geric Vreme: 28.08.2014 16:33h

    Imajuci u vidu da je Srbija tek od nedavno izasla iz krize, svakako je bolje sto ce sudovi i dalje overavati neka dokumenta s obzirom na niske cene usluga istih.

  • Rodja Rodja Vreme: 29.08.2014 08:08h

    Kakvi heroji,sve go nistak I kriminalac a drzava ih placa

  • Teodora Vreme: 29.08.2014 10:33h

    Jos jedna iz niza sns pljacki!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP