Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE:

Tasovac odbacio navode o lošoj medijskoj situaciji u Srbiji!

Autor: Tanjug | 19.02.2015 - 08:40:00h | Komentara: 0

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac odbacio je sinoć navode BIRN-a i izvršnog direktora Reportera bez granica Kristijana Mira o lošoj medijskoj situaciji u Srbiji.

Ivan  Tasovac

Ivan Tasovac

Tasovac je, kako je navedeno u Saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, poručio, kako se navodi, onima koji misle da je "razvoj medijske situacije tužan i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju", da je Evropska komisija utvrdila znatno poboljšani pravni okvir u oblasti medija i da je Srbija postigla primetan napredak u oblasti informacionog društva i medija.


"To je postignuto zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona", rekao je Tasovac i naveo da je Srbija u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.
Kako je naveo, Srbija je u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.

Prema njegovim rečima, konkursi su u toku, a komisije će većinski činiti predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, što drugim rečima znači, kako kaže, neće država deliti novac, nego će o njemu odlučivati medijski predstavnici.

Tasovac podseća i da će se do 1. jula okončati izlazak države iz vlasničke strukture medija, što znači da će svi mediji imati jednaku startnu poziciju na tržištu, kao i da je počeo upis u registar medija, po novim zakonima, kojim se obezbedjuje transparentnost vlasničke strukture, kao i jasan uvid u državnu pomoć medijima.

Ministar je u saopštenju naveo i da je na inicijativu ministarstva već počela primena novih zakona, i to ne prema ljudima iz BIRN-a, već prema tabloidima zbog njihove potrebe da sami sude, bez dokaza, suda, a pogotovo bez prava na odbranu.

Tasovac je i "obavestio reportere, da, povodom priča o uticaju preko oglašavanja, na sajtu resornog ministarstva mogu da pročitaju i tekst nacrta Zakona o oglašavanju, koji će biti usvojen tokom godine.

"Detalja, i to veselih, o "tužnoj" slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive", rekao je Tasovac.

Ocenjujući da se mediji, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave, on je predložio, takodje, i edukaciju, naročito za onog ko je "uznemiren i zabrinut", jer su "komesaru Hanu potrebni dokazi".

"Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem istočnom bloku. A mi smo sa tim blokom odavno završili. I idemo u Evropsku uniju. Sve sa dokazima", poručio je Tasovac.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP