Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZNEO MIŠLJENJE

Tasovac: Povlačenje države nedovoljno za slobodne medije!

Autor: Tanjug | 07.11.2013 - 11:46:00h | Komentara: 0

Ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je da ne spada u one koji smatraju da je povlačenje države iz vlasništva u medijima dovoljan uslov za slobodnu medijsku scenu.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac | Foto: Zoran Ilić

"Ne spadam u one koji to smatraju, ma koliko to bilo neophodno", rekao je Tasovac sinoć na zajedničkoj sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje i Potkomiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za medije i informisanje.

Prema njegovim rečima, nova zakonska regulativa koja se priprema afirmiše dva principa - jedan je obavezna ravnopravnost svih aktera, a drugi nivo razumevanja funkcije državnog budžeta.

Ministar Tasovac smatra da je pad kupovne moći gradjana naterao štampu da se prodaje po nedovoljnoj ceni za funkcionisanje, a da je iz istog razloga ugrožen i rad Radio televizije Srbije, nateravši državu da se nevoljno umeša u njegovo finansiranje.

Ministar smatra da uloga tradicionalnog i profesionalnog novinarstva uopšte ne gubi na značaju i ono postaje sve važnije i neophodnije kao garant smislenosti, razboritosti, analitičnosti i kritičkog sagledavanja savremenog informacionog društva.

Prema oceni Tasovca, slobodni mediji su mogući samo u društvu koje ceni i adekvatno nagradjuje svoje medijske poslenike.

"Budući da sam, kao konzervativan čovek uveren da novinari prave naše medije, iako mi nekoliko prijatelja u čiju inteligenciju ne sumnjam, kažu da to više nije tako, smatram da su slobodni mediji mogući samo u društvu koje ih adekvatno ceni i nagradjuje", rekao je Tasovac.

On je dodao i da veruje da bi dubinsko istraživanje socijalne strane medija moglo da pokaže koja je to minimalna prosečna plata koja zaposlenima u nekom mediju može da obezbedi slobodu izražavanja i nesmetano obavljanje te važne društvene funkcije.

Ministar je, takodje, uveren da sve inicijative i zakoni koji budu doneti neće dati željeni rezultat, ukoliko iz njihove primene ne proizadje i bolja socijalna slika zaposlenih u srpskim medijima.

Tasovac se osvrnuo i na pitanje kako izbeći uticaj države na medije, podsetivši da budžet pune svi i da on ne može biti politička kategorija.

"Želim da aktuelizujem princip nulte zainteresovanosti države za političku ulogu medija i apsolutne zainteresovanosti za društvenu", rekao je Tasovac i izrazio lično uverenje da postoji jasna razlika izmedju medijskog sadržaja koji degradiraju društveni ambijent i onih koji ga unapredjuju.

"Uveren sam da će to prepoznati i naši medijski zakonon", rekao je Tasovac.
Generalna direktorka Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenre govoreći o važnosti javnih servisa za očuvanje nacionalnog identiteta, rekla je da javni servisi treba da budu nezavisni od političkih pritisaka, a da bi se obezbedila ta nezavisnost, važnu ulogu imaju uprave medija zbog čega je važno da se tu upošljavaju profesionalci.

Za održivost medija od posebnog značaja je i finansiranje javnih servisa, rekla je Deltenre i navela da u Evropskoj radiodifuznoj unii smatraju da je bolji način finansiranja putem pretplate, nego iz budžeta.

Ona je istakla i da je potrebno da se garantuje sloboda izražavanja i pluralizam.
"Najvažnije je da zaštitimo slobodu izražavanja, da mediji obavljaju svoj posao bez straha", rekla je Delterne i navela da nerazjašnjena ubistva novinara imaju "parališući efekat na njih i posao kojim se bave".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP