Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOTAKLI SMO DNO

Tašta i zet u brak zbog penzije!

Autor: Politika | 05.05.2014 - 11:10:00h | Komentara: 2

Da bi posle smrti bliskog srodnika penzije i dalje punile kućni budžet, na jugu Srbije sve je češća pojava da se snaja venčava sa svekrom ili zet sa taštom.

Nemaština je naterala i jedne i druge da se „orode”, iako se i u jednom i u drugom slučaju radi o krivičnom delu, jer je reč o takozvanom prvom stepenu tazbinskog srodstva, a pri tome su brakovi još sklopljeni iz koristoljublja.

Udala se za oca i rodila mu decu!

Nemaština tera ljude da se "orode" | Foto: freedigitalphotos.net

 Po zakonu ovakvi brakovi su ništavni i matičar ne bi smeo ni da ih zaključi, a kamoli da neko od njih pomisli da još može da nasledi i penziju, ali i to se dešava. Ako ne javno, onda i falsifikovanjem dokumenata, piše Politika.

Penzijski fond je poslednja adresa koja u ovakvim slučajevima može da traži poništenje braka. Fond samo ukoliko primeti nešto sumnjivo u svojoj evidenciji može da se obrati Tužilaštvu, inače on nema mehanizme da proverava status bračnih zajednica.
Razlog zašto se ovake stvari dešavaju što bračni drug, posle smrti supružnika, može i da ostane bez penzije, iako su živeli u zvaničnoj zajednici. To pre svega važi za one bračne parove koji nisu imali zajedničku decu.
Čitateljka, koja se javila Politici, smatra da je oštećena zbog stalnog pomeranja starosne granice za nasleđivanje porodične penzije. „Oštećena” je ostala bez posla, trenutno nema nikakva primanja, a ni pravo na porodičnu penziju, jer po zakonu nema dovoljno godina da bi je nasledila od svog pokojnog muža. Da li, dakle, žena koja u trenutku smrti muža nije „bila dovoljno stara” da nasledi njegovu penziju – može naknadno da je dobije?
U PIO fondu za Politiku kažu da ove godine udova stiče uslov za porodičnu penziju ako ima 51 i po godinu života. Ukoliko je u momentu smrti supružnika imala najmanje 45 godina života, pravo na porodičnu penziju stiče kada navrši zakonom propisane godine života (51 i po godinu u ovoj, odnosno 52 godine u 2015. godini, 53 godine u 2017).
Ukoliko je, međutim, u momentu smrti supružnika bila mlađa od 45 godina, ona nikada neće moći da ostvari pravo na porodičnu penziju po tom osnovu, osim ako deca iz tog braka ostvare pravo na porodičnu penziju posle smrti oca.
U tom slučaju pravo na porodičnu penziju udovi ceni se u odnosu na datum prestanka prava detetu, ukoliko u momentu prestanka prava detetu udova ima navršenih najmanje 45 godina života, porodičnu penziju će ostvariti kada navrši zakonom propisane godine života.
Ukoliko, međutim, supružnici nisu imali zajedničku decu, a ona je u trenutku muževljeve smrti imala manje od 45 godina neće moći da nasledi porodičnu penziju.
Udovci ispunjavaju uslov za porodičnu penziju samo ako su u momentu ženine smrti imali navršenih 56 i pogodina života.
U PIO naglašavaju da je Zakonom o PIO predviđeno da se starosna granica za odlazak u porodičnu penziju podiže za po šest meseci godišnje do 2017. godine kada će uslov za udovu biti navršene 53, a za udovca navršenih 58 godina života.
Tako, recimo, žena koja u ovom času ima 50 godina, nema decu, a ostala je bez supruga, ne može da ostvari pravo na njegova primanja, jer ima manje godina nego što je to propisano. I naredne godine neće steći uslov, jer će se granica pomeriti za šest meseci. Dakle, moraće da „juri” starosnu granicu da bi imala pravo na muževljevu penziju, objašnjavaju u Fondu, ali zaključno s 2017. do kada je podizanje ove granice predviđeno zakonom.

Španska serija

Kada se devizna penzionerka (78) udala za 22 godina mlađeg zeta, a on se neposredno pre toga razveo od njene ćerke, matičarka je znala da je razlog venčanja tašte i bivšeg zeta njena penzija koju on treba da nasledi. Javna je tajna i da su se nedavno u Leskovcu venčali snaja i svekar priznavši da je to zbog njegove penzije. Pošto je on bolestan, a ona s još „vrućim” razvodom od njegovog sina u džepu, matičar ih je venčao. 
Poslednji komentari
  • the5who Vreme: 05.05.2014 15:01h

    Ovim smanjivanjem plata, a najverovatnije i penzija ce uciniti sa narodom svasta. Narod ce se snalaziti da nadomesti nedostajeci kapital koji i bez smanjenja nije dovoljan. Iznedrice se nova vrsta coveka, garant. Ako u nasoj zemlji ne znas barem 3,4 stvari da radis, ti si luzer.

  • Lune Vreme: 12.09.2014 09:38h

    Hm,hmm.."tri put alah pomaze" udovicama...? ................................................................................... Muftija Zukorlić oženio i treću ženu. Kako je to u Srbiji moguće?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP