Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORODIČNI BIZNIS

Tata vodi prosvetu, sin prodaje udžbenike

Autor: Blic | 12.04.2014 - 21:32:00h | Komentara: 2

Tomislav Tmušić (27) vlasnik je preduzeća “T&T prom“ koje je posle godinu dana najveći igrač na tržištu nabavke udžbenika.

Njegovo preduzeće se bavi ugovaranjem pretplate za udžbenike i distribucijom udžbenika po školama u Srbiji. Iako je ovim poslom samostalno počeo da se bavi prošle godine, već sada se ubraja u dominantne poslodavce u Beogradu. Sarađuje sa najvećim izdavačima udžbenika u zemlji i mnogim osnovnim školama u Beogradu i unutrašnjosti.

Velimir Tmušić

Velimir Tmušić | Foto: Nebojša Marković

 - Moj sin je nezavisan čovek. Nikada se nisam mešao u njegov posao, niti bih to činio - kaže Velimir Tmušić.

Na pitanje da li je sa moralnog stanovišta ispravno da bude na čelu prosvetne inspekcije dok njegov sin sarađuje sa školama, Tmušić odgovara da jeste, jer se poslovi ne preklapaju. Štaviše, obojica tvrde su zbog srodstva samo trpeli posledice.
- Kad god mi škole duguju novac za isplatu, moram to da tolerišem jer sam Tmušićev sin. Celog života trpim zbog toga što mi je otac na javnoj funkciji. Pre “T&T prom” radio sam u “MST Gajić” i tu naučio posao. To je tajna mog uspeha - priča Tomislav za “Blic”.

Tomislav Tmušić, vlasnik preduzeća

Tomislav Tmušić, vlasnik preduzeća "T&T prom" | Foto: Jelena Vučetić

 Interesantno je da je „MST Gajić“, dok je Tmušić bio tamo zaposlen, bio lider na tržištu. Sada mu je „T&T“ najveća konkurencija.

On je, inače, završio Visoku turističku školu, a u posao oko udžbenika ušao je, kaže, nakon što je zbog povrede odustao od profesionalnog bavljenja fudbalom.
U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti, već da za utvrđivanje sukoba interesa pitamo Ministarstvo prosvete. Iz ovog Ministarstva nismo dobili odgovor.
- Ako mene pitate, svaka situacija u kojoj je u pitanju ista delatnost i srodstvo po prvoj liniji, kao što su u ovom slučaju otac i sin, jeste sukob interesa - smatra Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Čime se bavi Tmušić

U Beogradu su, kada je reč o poslovima pretplate za udžbenike, dominantni Tmušić, Gajić i Vulin. Oni takođe posluju i u unutrašnjosti. Njihov posao je da školama obezbede kupovinu udžbenika po što nižoj ceni. U zavisnosti od toga koliku prodaju ostvare, dobijaju rabat od 25 do 28 odsto - objašnjavaju za “Blic” u JP Zavod za udžbenike.
Poslednji komentari
  • Mijo Vreme: 12.04.2014 22:14h

    Vjerovatno bi bolje uspeo da prodaje ugostiteljsku opremu, ali se još nije oprobao. Ima vremena. Kada mu smijene oca onda, će mijenjati asortiman.

  • Tuta Vreme: 13.04.2014 09:42h

    Zbog toga prosvetari stalno insistiraju da dete MORA da kupi udzbenik , stalno nesto uvaljuju a mnogo puta se ispostavi sasvim bespotrebno . Niko ne pita dali roditelj ima . Decadolaze sa nastave govoreci MORAM DA KUPIM DOBICU KECA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP