Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIRUS ZAPADNOG NILA

Tek ćemo da brojimo žrtve!

Autor: Ružica Kantar | 26.07.2013 - 23:15:00h | Komentara: 4

Sedmoro građana Srbije zaraženo je virusom Zapadnog Nila, potvrđeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“!

Svih  sedmoro obolelih je sa teritorije  Beograda

Svih sedmoro obolelih je sa teritorije Beograda | Foto: Miloš Perić

Stručnjaci izražavaju bojazan da bi zbog povoljnih klimatskih uslova za razvoj komaraca, kao i zbog činjenice da je ove godine virus počeo ranije da hara, moglo da bude mnogo više žrtava nego 2012, kada je od ove bolesti umrlo devetoro ljudi!
Prema njihovom mišljenju, pravovremeni monitoring zaraženih ptica i komaraca mogao je to da spreči!

Posle uboda, inkubacija  traje do 14 dana

Posle uboda, inkubacija traje do 14 dana | Foto: Reuters

Kako se zaštititi!


- Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
- Nošenje odeće koja pokriva noge i ruke.
- Izbegavanje boravka na otvorenom u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru.
- Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta.
- Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
- Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata kao što su šume i močvare.
- Isušivanje izvora stajaće vode (iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki)
- Po mogućstvu, boravak u klimatizovanim prostorima jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen
- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru

- Veterinarski specijalistički institut Kraljevo je još prošle godine, kada je konstatovano prisustvo virusa Zapadnog Nila u Srbiji, predložilo nadležnima da se vrši konstantni monitoring kako bi se imao uvid u to šta se dešava sa virusom kod zaraženih ptica i komaraca - ističe za „Alo!“ Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka iz instituta u Kraljevu.


- Bio je plan da se i tokom zimskih meseci prate i analiziraju područja gde je prošle godine evidentirano da ima zaraženih komaraca, a takvih je bilo najviše u Beogradu, oko obale Dunava. Postoje i saznanja koja je trebalo proveriti, a koja upućuju na to da virus Zapadnog Nila može da preživi u komarcu preko zime kad ovaj upadne u hipotermiju.
Ukoliko je to tačno, to bi objasnilo činjenicu da su se slučajevi zaraze ove godine pojavili ranije nego prethodne - dodaje Šekler za naš list, napominjući da ne zna zašto taj monitoring, uprkos obećanjima, nije urađen. Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a, kaže za „Alo!“ da je stanje pet pacijenata koji leže ua toj klinici, a kod kojih je potvrđen virus, stabilno i da nisu životno ugroženi.

- Međutim, klinički tok bolesti često može da bude nepredvidiv, tako da je za definitivnu prognozu još rano - poručuje Delić i dodaje da kod još četiri bolesnika postoji klinička slika koja ukazuje na moguću infekciju i za njih se čeka potvrda iz Instituta za virusologiju „Torlak“. Delić dodaje i da inkubacija posle uboda zaraženog komarca traje tri do 14 dana, a da bolest obično prolazi bez simptoma.

Milanko Šekler

Milanko Šekler | Foto: Predrag Marković


Prema podacima „Batuta“, svih sedmoro obolelih je sa teritorija beogradskih opština (Stari grad, Palilula, Mladenovac, Zemun, Čukarica, Barajevo). Niko od obolelih osoba nije nikuda putovao. Jedna osoba se oporavila i otpuštena je iz bolnice, dok su ostale osobe i dalje na bolničkom lečenju. Na teritoriji naše zemlje prvi slučajevi obolevanja ljudi od groznice Zapadnog Nila su zabeleženi u julu 2012. Ukupno je registrovana 71 osoba obolela od težeg oblika bolesti, od kojih je zvanično i devetoro umrlo. U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju Beograd juče nismo dobili odgovore na pitanja da li je pojava ovog virusa mogla da se spreči.

Većina bez simptoma
 

Većina osoba (80 do 90 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom i blagim prolaznim osipom. Međutim, kod pojedinih osoba (najčešće starih) dolazi do nastanka meningitisa (upala moždanica) ili upale mozga. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do simptoma kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Poslednji komentari
  • sali Vreme: 26.07.2013 23:23h

    I kako to opet da ta bolest postoji samo kod nas!? Bas su nasi komarci zarazeni, drugi nisu! Ili mi uopste ne zaprasujemo nase komarce nego ih gajimo mazimo i pazimo!

  • sara Vreme: 27.07.2013 09:41h

    A da krenemo sa insekticidima, umesto sto filozofiramo? Nikad nije bilo manje akcija suzbijanja komaraca u Beogradu. Dizite avione, potamanite to sto se namonozilo!

  • milojko pantic Vreme: 27.07.2013 12:44h

    Dokori,veterinari,laboranti@ali zato SPLAVOVI u "Bekischu" rade i rasturaju i ljude zajedno sa komarcima iz okoline Nila,ili Hrvatske,ili Bosne ili iz Evropske "Tunguzije" itd,izmisljene medicinske farse,fore,cudne stvari se samo kod nas dogadja,ah ja zaboravi:"pa mi smo Srbi zato nas i svrbi""nebeski narod-prc Milojka...

  • mosquitoo Vreme: 27.07.2013 21:21h

    Ova bolest je rasirena po Evropi vec dvadesetak godina.Komarci se suzbijaju u Beogradu od marta svakodnevno (larve) i od aprila (odrasli), dok mnogi gradovi u Srbiji i ne razmisljaju o suzbijanju komaraca jer nemaju sredstava. I ne mogu se "potamaniti" svi komarci i tako spreciti sirenje bolesti. Bolest se kroz cele SAD prosirila za 5 godina!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP