Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRANJANCI OTKRIVAJU KAKVE SU PRIZORE GLEDALI U „DIVLJIM” KLANICAMA

Teleća glava se cedi na čučavcu!

Autor: Veselin Pešić | 20.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

„Divlje” klanice u Vranju i okolini, o kojima je „Alo!” pisao, i dalje rade punom parom. Iako se svi nadležni slažu da je to nezakonito i nedopustivo, još nije bilo konkretnih akcija kako bi se klanje stoke i prodaja mesa na otvorenom zaustavili. Meštani Vranja već godinama su, kako kažu, upoznati sa ovim, ali većina njih se, zbog nemaštine, odlučuje da pazari meso koje nije kontrolisano.

vranjanci otkrivaju kakve su prizore gledali u „divljim” klanicama

Vranjanci otkrivaju kakve su prizore gledali u „divljim” klanicama

„Mesar je glavu tek zaklanog
teleta stavio na čučavac
poljskog klozeta da se krv
ne bi cedila u dvorište i niz
ulicu”, priča Dragan Veljković

Kako saznaje „Alo!”, svake subote u Gornjoj čaršiji desetak „divljih” mesara u svojim dvorištima kolju i prodaju pretežno telad, jariće, koze i jagnjad.
Penzioner Dragan Veljković opisuje za „Alo!” svoje iskustvo kada je jednom posetio ovu „klanicu”.

Gornja čaršija u Vranju

Gornja čaršija u Vranju | Foto: V. Pešić

„Divlji” mesar: Od mene kupuju i lekari!


„Alo!” je juče pronašao i Ratka S, mesara koji radi na otvorenom. Kako on kaže, meso koje on prodaje jeftinije je za 20 do 30 odsto nego ono koje je prošlo legalan put od farme do radnje.
- Ja subotom poranim i od prodavaca jeftinije đuture pokupujem sitnu stoku. U toku dana meso za nekoliko časova plane. Među kupcima su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata, mesari, vranjska sirotinja, viđeniji ljudi, pa čak i lekari. Niko se nije požalio na zarazu ili neke stomačne tegobe - priča za „Alo!” „divlji” mesar iz Gornje čaršije Ratko S.

- Iz znatiželje sam otišao kod jednog „mesara” u Gornju čaršiju. Zgrozio sam se od prizora koji sam video. „Divlji” mesar je glavu tek zaklanog teleta stavio na čučavac poljskog klozeta, da se krv ne bi cedila u dvorište i niz ulicu. Bilo je strašno! Tu uglavnom dolaze iste mušterije. Meso se krčmi u katastrofalno lošim higijenskim uslovima. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je meso jeftino - priča nam ovaj Vranjanac i dodaje da se meso u Gornjoj čaršiji kolje i prodaje više od 100 godina.

- Inspekcijske službe retko kada su intervenisale tamo - dodaje Veljković.
Ni gradonačelnik Vranja Zoran Antić ne negira da se u Vranju i okolinu mogu videti klanice na otvorenom. On tvrdi da zbog epidemioloških rizika gradske vlasti preduzimaju rigorozne mere protiv izgrednika koji na otvorenom kolju stoku i nelegalno prodaju meso.

- Resorni gradski inspektori i komunalni policajci stalno kontrolišu ulice i sprečavaju „divlje” mesare da prodaju sumnjivo meso - tvrdi Antić za „Alo!” i dodaje da je gradsko veće donelo odluku o zabrani klanja na otvorenom na teritoriji grada Vranja.

Mora da se zavede red: Gradonačelnik Zoran Antić

Mora da se zavede red: Gradonačelnik Zoran Antić


- Mora najzad da se zavede red, da se ne dozvoli da preprodavci vršljaju, kolju stoku i preprodaju meso na gradskim ulicama. Inspekcijske službe i komunalni policajci imaju ovlašćenja da oduzimaju i plene meso i pišu prijave protiv izgrednika. Dobio sam i pismo od resornog ministarstva o lošoj situaciji na terenu i merama za postupanje - naglasio je Antić za „Alo!”.

Ministarstvo i dalje bez odgovora!
U Ministarstvu poljoprivrede nisu odgovorili na pitanja koja smo im u sredu uputili u želji da saznamo šta su konkretno preduzeli da spreče „divlju” klanicu u selu Ristovac i kako je došlo do toga da se na ovoj pijaci mesecima nesmetano na nelegalan i nezakonit način klala i prodavala stoka. U tom Ministarstvu nismo dobili odgovore na pitanja kog datuma su dobili informaciju o klanju koje se svakog vikenda dešava u tom selu, koga su tačno obavestili o tome, kao ni zašto su, posle neuspešnog pokušaja plenidbe mesa od strane veterinarske inspekcije 5. januara 2014, na teren ponovo izašli tek 25. maja.

Poslednji komentari
  • karalaki Vreme: 20.06.2014 08:40h

    mesari nisu divlji samo nisu sa licencom i ne plaćaju dažbine. kupujem isključivo od divljih mesara naučio sam od mog pokojnog oca da se jede samo od proizvođača i ne fali mi ništa a i JEEFFFTINO

  • milos Vreme: 20.06.2014 08:42h

    Prvo na sta sam pomislio kada sam procitao naslov ove vesti je bilo da je vest vezana za Milosa Bojanica!!! :):)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP