Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AUSTRIJSKI NACIONALNI OPERATER U NOVOM POHODU NA SRPSKU KOMPANIJU

„Telekom Austrija“ hoće da kupi srpskog giganta!

Autor: I. Žigić | 29.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

„Telekom Austrija“ zainteresovan je za kupovinu 58 odsto državnog udela u kompaniji „Telekoma Srbija“, tvrdi bečki ekonomski dnevnik „Virtšaftsblat“.

Austrijski  „Telekom“ nudio male pare

Austrijski „Telekom“ nudio male pare | Foto: Aleksandar Stanković

Izvor „Alo!“ potvrđuje da zainteresovanost austrijskog operatera zaista postoji, ali da do sada nije bilo kontakata sa srpskom vladom tim povodom.
Naš izvor otkriva i da trenutno ima zainteresovanih kupaca sa kojima se već razgovaralo, a u pitanju je desetak investicionih fondova.

Prihodi


Kompanija „Telekom Srbija“ u prvoj polovini 2015. godine ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 47,4 milijardi dinara i poslovne rashode u iznosu od oko 39 milijardi dinara. Operativni rezultat (EBITDA) za 5,7 odsto je viši u odnosu na januar-jun 2014. i iznosi oko 16 milijardi dinara.

Inače, bečki list piše i da je „Telekom Austrija“ već predao pismo o namerama, ali austrijska kompanija to nije potvrdila. Inače, ta kompanija je već jednom konkurisala za kupovinu većinskog udela u „Telekomu Srbija“, kada je Vlada Srbije 2011. raspisala tender za prodaju 51 odsto udela u srpskom operateru.

Tada je vrednost „Telekoma“ bila procenjena na 2,2 milijarde evra, a Vlada je odredila minimalnu cenu za 51 odsto od 1,4 milijarde evra.
Ipak, austrijski „Telekom“ ponudio je znatno manje, najpre tek 950 miliona evra, a nakon što je Vlada odbila tu ponudu, povećao je na 1,1 milijardu evra, i to tako da odmah isplati 800 miliona evra, te dodatne godišnje isplate u narednih devet godina. Država to nije želela da prihvati, te je tender proglašen neuspešnim.

Bečki list je, naime, podsetio i da je austrijski „Telekom“ već aktivan u Srbiji, te da bi u slučaju da ovog puta kupi „Telekom Srbija“ morao da proda „Vip“.
Domaći stručnjaci pak nisu optimisti kada je u pitanju „Telekom Austrija“.
- Ne možemo ovog puta da očekujemo drugačiji ishod nego prilikom prošlog tendera jer austrijski „Telekom“ ni u kom pogledu nije popravio svoj status u odnosu na period od pre četiri godine. Oni su u međuvremenu čak u još težem stanju nego što su bili, a i performanse su im slabije nego našem „Telekomu“ - ocenjuje Mahmud Bušatlija, stručnjak za razvoj i investicije.
Kako podseća, još jedan problem austrijskog operatera je to što ima i interne i državne istrage povodom raznih zloupotreba.

- Primera radi, jedna od zloupotreba je i to da su opremu nabavljali iz Kine, a deklarisali da je iz Skandinavije i proneverili novac - navodi Bušatlija.

Poslovanje na kraju 2013.

Prihod 116.681.997.000 dinara
Dobit 15.699.672.000 dinara
Ukupna aktiva 239.431.999.000 dinara
Broj zaposlenih 13.229

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP