Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA DONELA ZAKLJUČAK O PRODAJI NACIONALNOG OPERATERA

„Telekom” ide za 1,3 milijardi evra!

Autor: Ivana Žigić | 26.06.2015 - 16:51:00h | Komentara: 15

Vlada Srbije donela je juče i zvaničnu odluku za privatizaciju „Telekoma Srbija“! Za 51 odsto udela u toj kompaniji moglo bi da se dobije najviše oko 1,3 milijarde evra, a taj novac bi trebalo da posluži za otplatu najnepovoljnijih kredita, ocenjuju stručnjaci za „Alo!“.

Očekuje se da će  Srbija ponuditi na  prodaju 51 odsto udela u nacionalnom operateru

Očekuje se da će Srbija ponuditi na prodaju 51 odsto udela u nacionalnom operateru | Foto: Aleksandar Stanković

Vlada je za realizaciju ovog zaključka obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju. Iako je stručna javnost podeljena po pitanju toga da li „Telekom“ treba prodavati, te jedan deo smatra da je ta kompanija nacionalno blago koje nikako ne treba prodati, drugi su pak složni u oceni da boljeg momenta za prodaju neće biti, te da bi nacionalni operater u slučaju da ostane u državnim rukama izgubio bitku za konkurentnost.


Partner za „Železaru“


Vlada Srbije je formirala i radnu grupu za vođenje pregovora sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika “Železara Smederevo“, a za predsednika te radne grupe imenovan je ministar privrede Željko Sertić.

- Trenutno je povoljan trenutak i teško da bi u budućnosti bilo povoljnijeg momenta za prodaju. Ako želimo da privatizujemo „Telekom“, to treba uraditi sada, pogotovo jer je trenutno jeftin kapital, pa potencijalni kupci mogu da uzmu povoljne kredite za kupovinu - smatra dr Milojko Arsić, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Kako dodaje, ukupna vrednost „Telekoma“ je oko 2,5 do tri milijarde evra, te bi za 51 odsto akcija moglo da se dobije oko milijardu do 1,3 milijardi evra.

Milojko Arsić

Milojko Arsić


- To je i realna vrednost u odnosu na druge „Telekome“ u svetu - zaključio je Arsić.
Da je povoljan trenutak za prodaju smatra i Miladin Kovačević, član Saveta guvernera NBS.

- Iako „Telekom“ nije bio problematičan u smislu lošeg poslovanja, ipak je postala neizbežna promena njegove vlasničke strukture - napominje Kovačević i dodaje da je takođe državnom budžetu potreban novac koji bi se dobio prodajom.
Ekonomista Ljubomir Madžar napominje da „Telekom“ uveliko gubi trku sa konkurencijom, te da zato treba da se proda.
- Novac od njegove prodaje svakako treba iskoristiti za otplatu najnepovoljnijih kredita - napominje Madžar.

Odabran savetnik


Vlada Srbije je ranije odabrala Lazard Freres SAS za privatizacionog savetnika za „Telekom Srbije“, sa obavezom da u prvoj fazi, uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije... Pre četiri godine procena je bila da „Telekom“ vredi 2,2 milijarde, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde. Ipak, tender je bio neuspešan jer je jedini ponuđač „Telekom Austrije“ ponudio 1,1 milijardu evra.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 26.06.2015 17:45h

    Političari znaju da je ovo i slično pogubno po jednu državu . E sad je pitanje ko uzima lovu a ko mora da to sprovede . Ali niko ne voli ovu zemlju i nije spreman da se žrtvuje za nju . Kad prodaš sve što imaš možeš da skupiš prnje i da se čistiš !

  • gradjanin Vreme: 26.06.2015 18:13h

    ostaje im jos samo da javno kazu da su priznali kosovo da bi dosli na vlast i pokrali sve sto se.pokrasti moze. a ti narode i dalhe sedi i gledaj macu cuc saviju grand pink...

  • Vasilj Vreme: 26.06.2015 19:26h

    Da mi to ipak prodamo Rusima za 400 miliona, kao i NIS? Kao prema Bibliji, posle jedne sljage, postavi i drugi obraz.

  • sasa Vreme: 26.06.2015 19:42h

    bolje Eps,veci je haos tu,a mozda bi neki dinar vise uzeli

  • dragan Vreme: 26.06.2015 20:32h

    Kao radnik Telekoma javnosti samo mogu da kazem da se sve cini da se obezvredi rad i poslovanje Telekoma ,postavljaju se ljudi ne da poboljsaju rad i doprinos radnika vec sve vise cine da otezaju ne bi li pokazali da je potrebna privatizacija.Konkurencija je smesna a i njima je ve dozvoljeno van svih zakonskih mera se radi uglavnom subotom i nedeljom kada neam inspekcija prekopavaju se ulice postavljaju kablovi po EPS ovim stubovima i sl.SBB je Americka firma koja samo iznosi kapital iz zelje da li ste videli da je bilo kome sponzor dok je Telekom sponzor i pljuvanju u dalj ako partija naredi.SRAMOTA .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP