Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLOBALNO OTOPLJAVANJE

Temperatura vazduha u Srbiji raste za pola stepena po dekadi!

Autor: Beta | 19.06.2014 - 17:32:00h | Komentara: 0

Temperatura u Srbiji viša je za 1,2 odsto u odnosu na predindustrijski period, dok je prosek povećanja temperature u Evropi oko 0,8 odsto, a to može da dovede do ekstremnih prirodnih pojava poput suša ili poplava, izjavio je danas predstavnik Hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Pejanović.

- U poslednjih 12 godina u Evropi je došlo do mnogih ekstremnih događaja. Pogledajte samo Srbiju, u tom periodu bilo je pet sušnih godina i pet poplava, od kojih je ovaj poslednji talas bio najveći - kazao je Pejanović na skupu o klimatskim promenama u Domu omladine u Beogradu.

Osvajanje fontane

Uskoro ćemo svi kao maturanti da skaćemo u fontane | Foto: Nebojša Marković

 Na skupu je upozoreno da bi, ukoliko se nastavi sa razvojem industrije, klima u gradovima mogla značajno da se promeni, što se sada odražava na izuzetan rast temperatura.
Profesorka na Arhitektonskom fakultetu Ksenija Lalović objasnila je da se u gradovima javljaju takozvana toplotna ostrva u kojima temperatura viša nego u ostalim gradskim zonama za do 10 stepeni i da je centar Beograda upravo takvo područje.
Kao jedno od rešenja ona vidi povratak na prirodne građevinske materijale i stvaranje zelenih gradskih oaza, na krovovima zgrada ili drugim neiskorišćenim površinama.
Profesorka Šumarskog fakulteta Jasminka Cvejić objasnila je da je veliki problem u izgradnji zelenih krovova, koji utiču na smanjenje negativnih efekata klimatskih promena i to što u Srbiji ne postoje zakonska rešenja kako bi se to uradilo, ali i što jedan takav krov nije dovoljan, već je potrebna jasna politika okrenuta ozelenjavanju.
Predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda Nataša Đokić ocenila je da nije realno očekivati da će se projekti poput zelenih krovova brzo ostvariti u Srbiji.
- Mi živimo u siromašnoj zemlji i prosto nije realno očekivati da ćemo praviti krovne vrtove na zgradama sa fasadom koja se raspada - kazala je Đokićeva.
Nakon diskusije uručene su i nagrade za najbolja idejna rešenja na nacionalnom konkursu Arhiton za najbolja rešenja za zeleni gradski krov i ozelenjavanje urbanih džepova.
Nagradu za najbolje uređeni gradski krov dobili su Anđela i Nikola Ristić za rad S.VRHA, koji se odnosi na ozelenjavanje krova jednog od solitera u Zemunu, dok su nagradu za najbolji urbani džep dobile Ana Kalaoperović i Marta Jović za uređenje platoa Mihaila Petrovića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP