Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI TEŠKO OBOLELE DECE TRAŽE IZMENU ZAKONA

Teraju nas da napustimo naše bebe!

Autor: Ružica Kantar | 08.05.2013 - 23:33:00h | Komentara: 10

„Imati dete sa invaliditetom ili ometeno u razvoju je luksuz koji većina roditelja sebi ne može da priušti.

„Bila sam primorana da dam otkaz“: Vida sa ćerkom Teodorom (9)

„Bila sam primorana da dam otkaz“: Vida sa ćerkom Teodorom (9)

Država nas tera na rub egzistencije, pretvara nas u socijalne slučajeve, a onda tako osiromašene nas ohrabruje da svoje bebe, koje smo devet meseci nosili u utrobi, damo u hraniteljske porodice. Umesto da se nekom materijalnom pomoći očuva biološka porodica, na usvajanje se podstiču hranitelji koji po detetu dobijaju 30.000 dinara mesečno!”, priča za „Alo!” Vida Lukić, majka devojčice Teodore (9), obolele od autizma.


Poslanici, budite ljudi!

Zaštitnik građana Saša Janković predao je u utorak Skupštini Srbije zahteve za izmenu dva zakona kojima bi se povećala pomoć države roditeljima teško bolesne dece. Predlozi obuhvataju mogućnost rada sa skraćenim radnim vremenom uz naknadu zarade i roditeljima dece starije od pet godina, kao i posebnu naknadu nezaposlenim roditeljima koji zbog stalno potrebe nege i pomoći detetu nisu u mogućnosti da se zaposle ili su morali da napuste posao.

- Moja ćerka Teodora je obolela od autizma. Takva deca nikada ne postaju samostalna. Ona ne govori i malo toga može sama da uradi. Izvršava samo neke osnovne naredbe.

Nesvesna je opasnosti koje joj prete, pa stoga zahteva neprikidan nadzor. Kako kod nas ni u redovnim ni u specijalnim školama ne postoji adekvatan i dovoljan stručni kadar, ja, kao i mnogi drugi roditelji, bila sam prinuđena da dam otkaz.

Živimo od suprugove plate i jedva sastavljamo kraj sa krajem - priča za „Alo!” Vida, koja je 12 godina radila na poziciji direktora u privatnoj firmi, ali je zbog bolesti deteta dala otkaz, pa se sad nalazi na rubu egzistencije.
Sličnu sudbinu deli i Svetlana Jovanović iz Beograda, koja je uspešnu karijeru arhitekte napustila zbog bolesti svoje dece. Njeni sinovi Jovan (29) i Nenad (27) ometeni su u razvoju. Bolest starijeg posledica je teškog porođaja, a mlađeg rubeole, zarazne bolesti koju je dobila tokom trudnoće.

- Živela sam i radila u unutrašnjosti, odakle sam morala da se preselim u Beograd, jer su jedino tu postojale kakve-takve institucije. Suprug je ostao u rodnom mestu. Od njega zavisimo. Kako se samohrani roditelji snalaze, ne smem ni da pomislim... - priča Svetlana.

- Mnogi od nas žele da rade i dalje i sposobni smo da doprinesemo firmi i društvu, ali nemamo prilike jer nam poslodavci i država ne izlaze u susret. Izuzetno je važno da nadležne institucije shvate da i mi, roditelji teško bolesene dece, imamo pravo na dostojanstven život. Ne treba zaboraviti da ovako nešto može da se desi svakome od nas - zaključuje Svetlana.

Dragana Mišić

Dragana Mišić | Foto: Aleksandar Stanković

Umesto pomoći dave nas birokratijom


Iako neka deca zahtevaju konstantnu negu i brigu tokom celog njihovog životnog veka, po postojećim propisima roditelji imaju pravo na bolovanje samo do detetove pete godine. Čak i oni prisiljeni su da na svakih šest meseci prolaze kroz stravičnu birokratiju. O tome priča Dragana Mišić, čiji je dvogodišnji sin Mateja greškom lekara oboleo od cerebralne paralize.
- Svakih šest meseci idemo na celebralu, pa kod pedijatra, pa u socijalno. A onda sve te nalaze vrećamo istim lekarima. Ukoliko bismo dobili status roditelja - negovatelja, kao što je predloženo, to vreme mogli bismo da iskoristimo da dete odvedemo u banju ili lečenje u inostranstvo - ističe Dragana.

Poslednji komentari
  • majka Vreme: 08.05.2013 23:49h

    Podrzavam,roditelje,jer sam majka 32dvogodisnjeg sina-greska lekara na porodjaju,.Mnogo je tesko Drzava bi trebala da misli malo i na te osobe,i oni su zivi,ljudska bica,pomoc roditelja,pogotovo nama starijima,naravno od samog p[ocetka,da nebi dosli u situaciju da neznamo sta ce mo sa zivotima,nase dece i nas!!! Apel poslanici i mi postojimo!!!

  • Mirko Vreme: 09.05.2013 00:22h

    Државу и сада свако дете или одрасла особа која је смештена у установу за такву децу кошта одређену суму новца. Кад би држава тај новац дала родитељима свима би било боље а највише тој деци јер би била у породици где их сви воле и пазе. Родитељи би могли да плате поуздане особе које би се бринуле о деци док су они на послу и поподне би проводили са децом. Изгледа да се неко плаши да се родитељи не обогате, па су родитељи који не могу платити чување детета приморани да дају децу у установе где су услови никакви.

  • Bilja Vreme: 09.05.2013 08:00h

    Strasno,drzava bi trebalo da stane iza ovih ljudi, ako vec daje hraniteljskim porodicama 30 hilj. po detetu , neka taj novac daje roditeljima cija deca imaju ovakve probleme i ne mogu zbog toga da rade jer moraju da brinu o svojoj tesko bolesnoj deci .

  • mima Vreme: 09.05.2013 08:19h

    Ovih dana se dosta pise o roditeljima, koji imaju bolesnu decu, kako zive i kako se snalaze sa teskim obolenjima. To je dobro. Saosecam sa njima i nadam se da ce nasi predstavnici u Skupstini imati sluha za ovu roditeljsku patnju. Molim sve roditelje koji su doziveli bilo kakvu neprijatnost od socijalnih radnika, da ih imenuju. Moramo, mi kao drustvo, da znamo ko nam radi na tim mestima gde se odlucuje ko ce dobiti socijalnu pomoc za svoje obolelo dete. Ne mogu reci da su to ljudska bica, koja su u stanju umesto da dodele pomoc, kazu dajte dete u neku ustanovu. To su MONSTRUMI i zato ovo drustvo mora znati njihovo ime i prezime. Svi mi dobro znamo kako te ustanove funkcionisu-nazalost!

  • Ana Jevtic Vreme: 09.05.2013 09:26h

    Da li u ovoj drzavi ima nesto da funkcionise kako treba i da li roditelji moraju da budu gladijatori na svim frontovima? I kad su im deca zdrava i prava i kad imaju zdrvastveni problem? Ili bi mozda drzavi bilo najlakse da svi ti roditelji spale na lomaci svoju ometenu decu da bi drzavi bilo lakse i da se ne brine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP