Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZNAJTE ZAPADNU MAĐARSKU

Termalni izvori zdravlja i uživanja!

Autor: Ekipa Alo! | 28.10.2014 - 08:27:00h | Komentara: 0

Jezero Balaton, najveće jezero Centralne Evrope, u vreme nekadašnje Jugoslavije vrvelo je pd turista sa naših prostora. Sada, retko kada ovde možete čuti srpski jezik, iako je Balaton po broju turističkih poseta, na drugom mestu, odmah iza Budimpešte.

Balaton

Oni kojima je ova destinacija bliska, poznaju je najpre po kapacitetima za letnji porodični omor, po jedrenju i regatama, surfovanju ili po odličnoj gastronomiji i još boljim vinima. Ali, nama je „mađarsko more“ otkrilo da, na svojoj 77 km dugoj obali,ima čarobna mesta koja kriju izvore termalne lekovite vode, podzemne pećine, dvorce...te da može biti odličan izbor za jesenji duži ili kraći odmor.

Jezero Heviz, najveće biološki aktivno, lekovito termalno jezero na svetu, nalazi se na samo 6 km od Balatona.Temperatura vode leti dostiže 34°C, a nikada ne pada ispod 22°C, pa je plivanje među indijskim lotosima, koji prekrivaju jezero, za vreme snežnih dana , neprocenljivo iskustvo. Na dnu jezera se nalazi treseni mulj prepun minerala koji umnogostručuje lekovitost vode, a koristi se i za blatne obloge delotvorne u lečenju hroničnih kožnih oboljenja, reume, povreda zglobova, artritisa i oboljenja nerava.Kada ste se lepo isplivali i umorili, na samo 500 metara od banjskog jezera, hotel Helios iz lanca Hungest pružiće vam komforan odmor. Hotel ima sopstveni termalni izvor, pa je uživanje zagarantovano u wellness oazi sa bazenima doživljaja, đakuzijima, saunama, parnim kabinama, Kneipp bazenom, škotskim tušem.
Za one kojima je to potrebno, veliki medicinski centar hotela opremljen je stručnim osobljem i savremenim medicinskim aparatima i tehnikama za lečenje brojnih bolesti, a terapije su uglavnom zasnovane na lekovitim svojstvima termalne vode i blata.

Balaton

Ljubitelji aktivnog odmora ne smeju propustiti izlet biciklama do Balatona, jer se usput nalazi jedna od tri najveće barokne palate u Mađarskoj, Palata Feštetič. Sam pogled na ovo veličanstveno zdanje najavljuje njegovu unutrašnju raskoš i bajkovitu priču o ljubavi između škotske princeze Lady Mary Hamilton i mađarskog grofa Feštetiča. Nedaleko od palate nalazi se i muzej konjskih zaprega i saonica, od kojih su neke pripadale i mađarskoj kraljevskoj porodici.

Na severnoj obali Balatona, okužen vinogradima i vulkanskom, nalazi se gradić Tapolca, poznat po svojim čudesnim pećinama. U prvu pećinu, čiji su hodnici dugi 20 km i koja se koristi za lečenje astme i bolesti disajnih puteva uopšete, alergije i stresa, ulazite iz luksuznog hotela Pelion Superior.

Balaton

Mikroklimatski uslovi su savršeni, temperatura od 12-16 ° C, a čistoća vazduha je gotovo stoprocentna, pa ćete ovde sresti i čak turiste iz pustinjskih zemalja koji žele da svoja pluća očiste od peska. Svetlo je prigušeno, nema mirisa, ni zvukova, a na vama je da se umotate u toplu ćebad, legnete na udobne ležaljke i udišete čisto zdravlje.

Ne propustite šetnju do centra ovog gradića i do još jedne pećine kroz čije hodnike teče reka temperature 20°C, pa vam sigurno neće biti hladno. Kroz ovu pećinu, staru 14 miliona godina, možete ploviti čamcem na vesla.

Balaton

Ako želite zabavu za celu vašu porodicu, Hotel Freya Superior je naša topla preporuka. Smešten je u centru mondenskog gradića Zalakaroš, na samo 20 km od Balatona i u blizini lekovite banje Granit, a toplim hodnikom je povezn sa vodenim svetom, tako da i tokom hladnih dana možete uivati u vodenim čarolijama. Zabavite se u jednom od najvećih i najlepših adventure kupališta u Mađarskoj. Za odličan provod tu su vodene čarolije u zatvorenom i otvorenom delu .
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP