Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLAVNI SRBIN DOBIO ULICU

Tesla jedva pobedio Natašu Kandić!

Autor: vesti-online.com | 23.07.2015 - 00:27:00h | Komentara: 1

Jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika Nikola Tesla dobio je ulicu u centru, većinski albanske opštine, Klina.

Nikola Tesla

Nikola Tesla | Foto: RAS

Da slavni Srbin po kome je, pored ostalog, nazvana međunarodna jedinica mere dobije ulicu u ovom mestu izborio se Božidar Šarković, srpski odbornik u SO Klina.

To nije bio lak posao jer su albanske stranke, na dan glasanja, a mimo procedure, ime autora više od 700 patenata, između ostalih i naizmeničnih struja, zamenili predlogom da jedina gradska ulica u kojoj su Srbi većina, nosi naziv Nataše Kandić, osnivača beogradskog Fonda za humanitarno pravo.

Nataša Kandić

Nataša Kandić | Foto: Mitar Mitrović

Ipak, upornošću, malo i uslovljavanjem, Šarković je ubedio odbornike stranaka Hašima Tačija, Ise Mustafe, Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija da uvaže predlog srpske zajednice.

- U samom gradu Klini živi oko 80 Srba povratnika, ali smo većina samo u jednoj ulici. Zato smo i predložili da ona nosi ime Nikole Tesle. Naš predlog je prošao sve komisijske procedure, a iako sam član komisije za imenovanje ulica i odbornik u Skupštini, bez mog znanja su zamenili predlog. U ponedeljak, u deset sati, bila je zakazana skupštinska rasprava o ovoj temi, a dva sata pred glasanje dali su mi da potpišem spisak predloga i tek onda obavestili da su Teslu zamenili Natašom Kandić. Nisam mogao da verujem kada su mi to rekli - priča za "Vesti" Šarković, odbornik Građanske inicijative Srpska.

Debata da li ulicu više zaslužuje Nikola Tesla ili Nataša Kandić u skupštini opštine Klina, s nekoliko pauza, trajala je dva sata.

Šarković je govorio da će problem podići na najviši nivo, a šefovi odborničkih grupa albanskih partija i Samoopredeljenja, koji imaju većinu, tražili su da se predlog stavi na glasanje. Tek kada se u priči o ulicama spomenulo ime premijera Srbije Aleksandra Vučića, Albanci su pristali na dogovor.

- Na kraju smo napravili kompromis i ostao je naziv Nikola Tesla. Verovatno su za Natašu Kandić lobirale nevladine organizacije. Rečeno je da ona ima zasluge, da je borac za zajednički život srpske i albanske zajednice. Kazao sam da je po meni najveći borac Aleksandar Vučić, pa hajde da on dobije ulicu. Rekao sam neka se jedna zove po Vučiću, a druga po Isi Mustafi - dodaje Šarković.

Tabla sa Teslinim imenom očekuje se za dve nedelje. Ulica posvećena srpskom velikanu nalazi se u strogom centru Kline, a počinje od glavnog trga na kome se nalazi bista Muje Krasnićija, pripadnika OVK s kalašnjikovim i dvogledom u ruci. Krasnići, koji je po svedočenjima Srba, "mnogo zla naneno srpskoj policiji", poginuo je na Košarama.

Poslednji komentari
  • www Vreme: 23.07.2015 22:39h

    ova individua sa naočare će verovatno ako nastavi da radi posao za koji je od nekog dooobro plaćena, najverovatnije biti najpoznatija srpkinja, poznatija čak i od noleta za ,, doprnos srpstvu u svetskim razmerama ,, !?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP